National

România refuză să oprească exporturile de cereale

Publicat: 07 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România refuză să oprească exporturile de cereale
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii a spus că România nu va interzice exporturile de cereale, pe motiv ca noi producem mai mult decât consumăm

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus că România nu va interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente, rezervele de stat fiind îndestulătoare.

Declaraţia ministrului Chesnoiu a fost făcută în contextul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina.

treieratoare grau la apus
În 2021, România a avut cel mai bun an agricol şi a realizat o recoltă de circa 34 de milioane de cereale, dintre care 11,3 milioane de tone au fost de grâu

România refuză să oprească exporturile de cereale

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii a spus că România nu va interzice exporturile de cereale, pe motiv că noi producem mai mult decât consumăm.

„Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii nu există niciun risc să nu putem hrăni populaţia. Pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează vom lua măsuri pentru a asigura hrana populaţiei”, a declarat acesta.

Ministrul Agriculturii susţine că a făcut o analiză privind stocurile României de alimente de bază încă de înainte de război, menţionând că nu este prima criză cu care a avut de a face România, iar în urma acesteia a rezultat că nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente.

„Sunt suficiente alimente, astfel încât să putem trece peste orice criză. Am făcut solicitări către autorităţile competente că rezervele de stat să fie îndestulătoare, pentru că ne preocupă situaţia din România. Am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei, deoarece trebuie să avem în vedere o evoluţie a lor pe termen scurt, mediu şi lung. Soluţiile pentru această situaţie avem şi le implementăm gradual, în funcţie de necesitate”, a explicat ministrul Chesnoiu.

În 2021, România a avut cel mai bun an agricol şi a realizat o recoltă de circa 34 de milioane de cereale, dintre care 11,3 milioane de tone au fost de grâu.

Potrivit analiştilor, până acum au fost exportate circa 5 milioane de tone de grâu, iar consumul intern de grâu este de 4,3 milioane de tone, susţine Chesnoiu.

lan de grau, mainile unui barbat ce tin boabe de grau in palma
Bugetul României pierde miliarde de euro pentru că agricultorii exportă materia primă

Problema cu care se confruntă agricultura din România

În ultimii ani, agricultura din România a realizat producţii record. Dar acest lucru nu ar trebui să ne bucure foarte mult pentru că o proporție covârșitoare din producţie ia drumul exportului. Specialiştii susţin că acest lucru duce automat la pierderi de miliarde de euro pentru bugetul statului român.

Totuși, cerealele nu sunt singurile produse care ajung la export. România exportă tone de carne către țările Uniunii Europene și importă carne din Africa.

Bugetul României pierde miliarde de euro pentru că agricultorii exportă materia primă. Altfel spus, dacă jumătate din grâul sau porumbul exportat ar rămâne în țară, numărul de animale s-ar dubla, iar acest lucru ar duce la diminuarea deficitului comercial:

Însă, aceste materii susţin industria alimentară şi alte industrii conexe care generează taxe din forţa de muncă, taxe de mediu, impozite pe profituri. Bugetul public al României pierde alte miliarde de euro din faptul că mari cantităţi sunt exportate ca materie primă. Dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a precizat Daniel Botănoiu într-o declaraţie privind bilanţul pe anul agricol 2021.

Așadar, în acest context, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România nu va interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există probleme privind aprovizionarea populaţiei cu alimente.

tractor, treieratoare, lan de grau
Potrivit analiştilor, până acum au fost exportate circa 5 milioane de tone de grâu, iar consumul intern de grâu este de 4,3 milioane de tone, susţine Chesnoiu
Adauga un comentariu