Local

Șase spitale ieșene vor asigura asistență medicală refugiaților ucraineni

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șase spitale ieșene vor asigura asistență medicală refugiaților ucraineni
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” a tratat deja câțiva micuți, care au ajuns la UPU prezentând hipertermie

Șase spitale ieșene asigură asistență medicală refugiaților ucraineni. Astfel, atât pacienții cu boli cronice, cât și cei cu probleme acute vor beneficia de toată îngrijirea necesară. Marți, 1 martie 2022, o tânără din Ucraina, însărcinată în 20 de săptămâni, s-a prezentat la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, pentru un consult. De asemenea, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” au îngrijit deja primii pacienți ucraineni.

În cele 7 zile de război, în România au ajuns aproape 120.000 de refugiați ucraineni. Mulți dintre ei s-au aflat doar în tranzit prin țara noastră, însă circa 46.000 au ales să rămână mai multe zile în România, printre aceștia numărându-se și 18.000 de copii. Toți acești adulți și copii care au fugit din calea războiului au nevoie de cazare, alimente, produse de igienă, haine, pături, dar, foarte important, și de asistență medicală. Condițiile vitrege prin care refugiații au ajuns în România vor face ca o parte a lor să necesite asistență medicală specială.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” Iasi
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași oferă refugiaților ucraineni asistență medicală în orice interval orar

Medicii din Iași sunt pregătiți să acorde asistență medicală refugiaților din Ucraina

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie oferă, între orele 9-11, servicii medicale refugiaților ucraineni, iar cazurile urgente pot fi preluate în orice interval orar.

Potrivit OUG15/2022, cetățenii străini sau apatrizi, care provin din zona conflictului din Ucraina și se refugiază în România, vor beneficia de asistență medicală primară, tratament corespunzător, asistență de urgență, iar cei care se confruntă cu boli acute sau cronice vor beneficia de asistență medicală și tratament gratuit, prin sistemul național de asistență medicală. De asemenea, refugiații ucraineni au dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică, care vizează prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” a tratat deja câțiva micuți, care au ajuns la UPU prezentând hipertermie. Spitalul oferă în continuare servicii medicale refugiaților ucraineni, indiferent de patologia urgentă sau cronică.

Printre spitalele care oferă asistență medicală atât refugiaților cu probleme cronice, cât și celor cu urgențe se numără și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. N. Oblu”.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie oferă, între orele 9.00-11.00, servicii medicale refugiaților ucraineni, iar cazurile urgente pot fi preluate în orice interval orar.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași oferă refugiaților ucraineni asistență medicală non-stop, iar la fiecare gardă va fi prezent și un vorbitor de limbă slavă, pentru a facilita comunicarea cu pacienții ucraineni.

Maternitatea „Cuza Vodă” Iași și Maternitatea „Elena Doamna” oferă servicii medicale atât pentru viitoarele mămici, cât și pentru nou-născuți.

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Elena Doamna” Iasi
O refugiată din Ucraina, însărcinată în 20 de săptămâni, s-a prezentat marți, 1 martie 2022, la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, pentru un consult

O ucraineancă gravidă a fost consultată la Maternitatea „Elena Doamna”

o femeie insarcinata este consultate de catre medic
Tânără ucraineancă nu prezenta niciun fel de probleme de sănătate, astfel că nu a fost necesară internarea

Marți, 1 martie 2022, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, s-a prezentat o tânără ucraineancă, însărcinată în 20 de săptămâni.

„Tânără de naționalitate ucraineană, însărcinată în două săptămâni, s-a prezentat doar la un consult, nu prezenta probleme și nu a necesitat internare. Ca mamă responsabilă, tânăra a vrut doar să-și urmărească sarcina, mai ales fiindcă a trecut prin stres și emoții cauzate de actuală situație din Ucraina”, a precizat Gabriel Martinescu, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică- Ginecologie „Elena Doamna” Iași.

„Colectivul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași este solidar cu toți ucraineni care s-au văzut nevoiți să-și părăsească țara și le va sta la dispoziție, oferindu-le toată îngrijirea și sprijinul de care au nevoie”, a adăugat conducerea spitalului.

În sprijinul refugiaților ucraineni a venit și Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, care a lansat un mesaj bilingv, prin care refugiații ucraineni sunt încurajați să solicite ajutor medical. Mesajul se adresează în special persoanelor dependente de dializă sau celor care au trecut recent prin transplant de rinichi. Astfel, tot mai multe spitale ieșene s-au mobilizat și sunt pregătite să asigure asistență medicală refugiaților ucraineni.

Adauga un comentariu