Actualitate

Scandal uluitor pe banii spitalelor ieșene. Instituții lăsate fără bani pentru achiziția unor echipamente medicale urgente. „S-a acționat târziu”

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal uluitor pe banii spitalelor ieșene. Instituții lăsate fără bani pentru achiziția unor echipamente medicale urgente. S-a acționat târziu

Consiliul Județean Iași a alocat ieri peste șase milioane de lei pentru spitalele din subordine. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unor echipamente necesare medicilor în lupta cu virusul COVID-19. Ședința a avut un caracter aparte, însă nu a fost lipsită de scandal. Consilierii au acuzat maniera de lucru a Executivului instituției și au cerut demisia conducerii forului județean

Scandal-monstru în timpul ultimei ședințe a Consiliului Județean Iași. Aleșii județului au fost convocați ieri într-o ședință extraordinară pentru a discuta despre alocarea a peste 6 milioane de lei pentru unitățile medicale subordonate în contextul achiziției unor echipamente medicale în lupta cu virusul COVID-19. Astfel, cele mai multe fonduri au ajuns la Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu”- 1.089.000 lei, urmat de Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”- 583 mii lei. De asemenea, s-au alocat 441 de mii de lei pentru Spitalul de Copii „Sf. Maria”, alți 411 mii de lei pentru Maternitatea „Cuza Vodă”, precum și 191 de mii de lei pentru Maternitatea „Elena Doamna”. Cei mai puțini bani s-au dat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde vor ajunge doar 283 de mii de lei.

De asemenea, s-au mai alocat 2.6 milioane de lei Spitalului de Boli Infecțioase (2.4 milioane lei – excedent unitate, 224 de mii de lei – donații și sponsorizări), dar și alți 344 de mii de lei Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași – donații și sponsorizări, precum și 200 de mii de lei Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași din excedentul unității medicale.

Tăieri de la Cultură

Fondurile provin de la instituțiile de cultură, de care acestea au beneficiat în baza proiectului de buget aprobat acum câteva săptămâni. Măsura ar fi nemulțumit pe șefii instituțiilor de cultură, care ar fi strâmbat din nas la auzul veștii. De altfel, unele instituții nu vor mai putea ține niciun fel de spectacol sau derula niciun fel de activitate după o asemenea tăiere de fonduri.

„Am convocat această întrunire pentru că acum, mai mult decât oricând, este necesar ca pe lângă pacienții din spitale să protejăm și cadrele medicale. Vor fi achiziționate 15.000 de măști FFP-3, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente, 10.000 de combinezoane speciale, 5.000 de teste rapide pentru personalul din spitale și 250 de aparate de dezinfecție, pentru saloanele de la Spitalul de Boli Infecțioase, cele de la Pneumoftiziologie și de la Spitalul de Neurochirurgie. Sumele rămase disponibile vor fi la dispoziția spitalelor și vor fi utilizate pentru completarea stocurilor, în funcție de necesități”, au arătat oficialitățile județene.

Nemulțumiri printre aleșii județului

Numai că această ședință a provocat un scandal monumental. Aleșii opoziției i-au cerut demisia conducerii instituției pentru că a acționat mult după ce a izbucnit criza și a lăsat spitalele descoperite.

„Pentru a evita dezbaterile incomode, președintele CJ Iași a inventat o nouă formă de ședință, una pe rând. Consilierii județeni au fost chemați în grupuri de câte șase să dea cu subsemnatul ce votează. Unde e dreptul legal al consilierilor de a avea amendamente? De ce fugiți de dezbateri și amendamente? Coronavirusul nu e nici mai rău, nici mai bun decât era săptămâna trecută, când ați insistat să faceți ședința de plen în Sala Mare.

Aveați varianta să organizați ședința online, așa cum se face la Consiliul Județean Bacău sau la Consiliul Local Iași. Nu fugiți de propuneri și amendamente, nu au scopul să vă dăuneze imaginii, ci au menirea de a ajuta în lupta cu această pandemie, în primul rând de a salva vieți. Nu ați făcut tot ce se putea face până acum, nu ați luat măsuri la timpul potrivit, lăsați-ne să ajutăm, renunțați măcar acum la orgoliul politic care v-a condus deciziile în acest mandat”, a menționat Vasile Cotiugă, consilier județean PNL.

Și alți aleși județeni au acuzat maniera de lucru a Executivului CJ.

„După aproape o lună de zile de când grupul consilierilor PMP din CJ Iași a solicitat o ședință de îndată pentru analiza situației din spitalele ieșene și alocarea de fonduri necesare pentru achiziția de materiale în lupta cu COVID-19, abia astăzi (ieri-n.r.) președintele Consiliului Județean Iași a binevoit să ne cheme la vot. Cei care cu adevărat se află în prima linie a acestui război sunt medicii, asistentele și personalul auxiliar din spitale. Toți depun un efort epuizant pentru a-i depista și trata pe cei infectați. Ei sunt cei pe care trebuie să îi sprijinim necontenit și care merită întreaga noastră atenție”, a spus și Adrian Acostoaie, consilier județean PMP.

Adauga un comentariu