Economic Local

Schema HoReCa 2021: ce probleme au întâmpinat antreprenorii din Iași care au vrut să se înscrie în programul din care pot obține până la 800.000 de euro, pe o singură firmă!

Publicat: 06 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schema HoReCa 2021 ce probleme au întâmpinat antreprenorii din Iași care au vrut să se înscrie în programul din care pot obține până la 800.000 de euro pe o singură firmă
Firmele din Iași care au întâmpinat probleme în momentul în care au încercat să se înscrie în aplicația HoReCa au solicitat soluționarea acestora. Până în prezent s-au înscris 2.000 de firme, dar, dintre acestea, doar 6 sunt din Iași

Antreprenorii din Iași susțin că au întâmpinat mai multe probleme când au vrut să se înscrie în schema HoReCa. Una dintre ele o reprezintă lista experților contabili, care nu a fost actualizată înainte de lansarea programului. Patronii de cafenele, hoteluri, restaurante, pensiuni sau agenții de turism pot cere banii până pe 20 iulie 2021

Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți deoarece au apărut mai multe probleme în momentul în care au vrut să se înscrie în schema HoReCa. Pe grupurile de pe paginile de socializare au fost deja publicate comentarii din partea acestor patroni, din Iași și din restul țării, care susțin că întâmpină dificultăți în înscrierea în aplicație. Una dintre problemele apărute a fost sesizată la lista experților contabili, care nu a fost actualizată înainte de lansarea programului. Astfel, cei care vor să se înscrie în program pentru a obține ajutoarele financiare sau să se înscrie în această listă nu o pot face.

„Este o problemă generală, iar ministerul (n.r. – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului) nu a rezolvat problema cu această listă. Sunt membru CECCAR (n.r. – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) din 2016, cu toate vizele la zi, apar pe toate site-urile, dar în aplicație nu sunt. Când se va rezolva problema?”, a întrebat Ionuț Mihalcea.

Expertul contabil, membru CECCAR, se află în relație contractuală cu beneficiarul fondurilor acordate în schema HoReCa. Acesta trebuie să semneze pentru certificarea cifrei de afaceri pe anii 2019 și 2020, pentru ca antreprenorul care solicită banii să poată să îi și primească.

Antreprenorii ieșeni spun că au apărut probleme în diverse etape ale înscrierii în aplicația HoReCa

O altă problemă întâmpinată de antreprenorii din Iași care au vrut să se înscrie în schema HoReCa este la Anexa 7. Aceasta calculează valoarea eligibilă a cererii depuse de potențialii beneficiari.

„Anexa 7 nu a fost concepută bine. Trebuie defalcată pe coduri CAEN, deoarece, dacă o societate are pierdere pe 3 din 5 coduri CAEN, iar, pe celelalte două are creștere, valoarea eligibilă (conform Anexa 7) scade, pe când, în aplicația informatică, valoarea eligibilă (20 la sută din pierderile pe fiecare cod CAEN) se adună, iar celelalte două coduri CAEN sunt declarate cu 0 la valoare eligibilă. Cum motivați această neconcordanță dintre suma eligibilă din Anexa 7 și suma eligibilă din aplicația informatică? Toate problemele ar fi trebuit rezolvate înainte de lansarea aplicației, nu în timpul înscrierii”, susține Ioana Potor, una dintre ieșencele care au vrut să se înscrie în aplicația schemei de finanțare.

Banii le vor fi acordați beneficiarilor din Iași eligibili la finanțare după ce semnează contractele

Plățile nu vor fi făcute pe principiul „primul venit, primul servit”, potrivit Ministerului Economiei. Indiferent de data la care aplică firmele din Iași, termenul-limită fiind 20 iulie 2021, toți cei eligibili vor primi contractele de finanțare în același timp, la finalizarea evaluării tuturor aplicațiillor. Plata se va face în ordinea semnării contractelor, iar acestea li se vor trimite tuturor în momentul finalizării evaluărilor. Astfel, ordinea înscrierilor în aplicație nu are un impact asupra plăților.
Banii se încasează în ordinea în care se întorc contractele semnate de la beneficiari, mai spun specialiștii din cadrul Ministerului Economiei. Până în prezent, în cele câteva zile de la deschiderea aplicației (https://granturi.imm.gov.ro/auth/login), pe portalul de granturi pentru IMM-uri s-au înscris 2.000 de firme, dintre care numai 6 sunt din Iași. Bugetul alocat acestei scheme de finanțare este de 500 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat.

Antreprenorii din Iași se pot înscrie în aplicația HoReCa până pe 20 iulie 2021

Aplicația electronică aferentă acestei etape de înscriere va fi deschisă timp de 22 de zile calendaristice de la demararea înscrierii, până la ora 20:00, respectiv până pe 20 iulie 2021. Înscrierile în cadrul schemei se vor realiza în două etape. Prima este crearea profilului, în care aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică datele reprezentantului legal / împuternicitului. Beneficiarii care și-au creat deja un profil, cu user și parolă, în cadrul platformei, în vederea primirii unui ajutor de stat în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 (Măsurile 1, 2 sau 3-Covid), vor putea folosi respectivul profil în cadrul acestei scheme HoReCa.

Patronii de cafenele, hoteluri, restaurante, pensiuni, agenții de turism, afectați de pandemia COVID-19, pot obține banii de la stat. Antreprenorii din Iași care s-au înscris în Măsura 2 și au fost eligibili la finanțare au primit ajutoare financiare în valoare de 101 milioane de lei, fiind semnate 345 de contracte. Primii bani au fost virați, în cadrul Măsurii 2, în luna aprilie 2021.

Adauga un comentariu