Sanatate

Scurgeri după chiuretaj: Cât timp este normal să sângerezi?

Publicat: 06 ian. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Scurgeri după chiuretaj Cât timp este normal să sângerezi
Chiuretajul reprezintă o procedură medicală, ce constă în expandarea (dilatarea forțată) a cervixului.

Scurgerile după chiuretaj sunt normale. Cu toate acestea, dacă durează mai mult de două săptămâni, pot duce la complicații. Observate la timp, acestea pot fi tratate cu ajutorul tehnologiei medicale actuale.

Chiuretajul reprezintă o procedură medicală, ce constă în expandarea (dilatarea forțată) a cervixului. Scopul acestei proceduri este de a înlătura căptușeala uterină (endometrul), cu ajutorul unui instrument medical, numit chiuretă, dar și cu un aspirator, menit să absoarbe părțile rămase în uter. Chiuretajul se referă la avortul provocat sau, în termeni mai simpli, la o întrerupere de sarcină. Chiar dacă ne aflăm în secolul al XXI-lea, chiuretajul nu este legal în multe dintre țări, doar două din trei femei de pe suprafața Pământului putând apela la această procedură medicală.

Potrivit medicilor, femeile aleg chiuretajul din mai multe motive medicale. Astfel că, procedura se poate realiza și pentru a stabili gradul unei anomalii a endometrului, în situația instalării celulelor canceroase sau precanceroase.

un medic care ține î mâini dispozitive pentru chiuretaj și medicamente pentru avort
Potrivit medicilor, femeile aleg chiuretajul din mai multe motive medicale.

Scurgeri și alte complicații după chiuretaj: Iată la ce să te aștepți după efectuarea acestei proceduri medicale

Așa cum se întâmplă după orice procedură chirurgicală, și chiuretajul poate aduce cu sine complicații. Acestea pot fi: durere, scurgeri, infecții, leziuni la nivel cervical, perforare sau sinechie uterină.

Durere

După chiuretaj, te poți confrunta cu dureri asemănătoare crampelor menstruale, în partea de jos a abdomenului. Acestea se pot întinde pe parcursul a câteva zile și pot dispărea cu ajutorul unor analgezice simple.

Scurgeri sau sângerări

Într-o oarecare măsură, sângerările sau scurgerile sunt de așteptat. Un lucru anormal este atunci când acestea sunt abundente sau durează mai mult de una-două săptămâni. În acest fel, poate fi necesară o examinare ecografică, pentru identificarea problemei și stabilirea tratamentului. Este posibil ca medicul să recomande repetarea chiuretajului.

Infecție

În urma chiuretajului, pot apărea infecții la nivelul uterului sau al celorlalte organe pelvine. Simptome care semnalează apariția unei infecții pot fi: durere abdominală, febră, scurgere vaginală cu miros neobișnuit. În acest caz, este necesară administrarea de antibiotice.

femei supărată la un medic care îi arată rezultatul unei ecografii
În urma chiuretajului, pot apărea infecții la nivelul uterului sau al celorlalte organe pelvine.

Leziuni la nivel cervical

Pentru că accesul în cavitatea uterină, cu scopul de a efectua procedura, se realizează prin dilatarea cervixului, acesta se poate rupe, fapt ce duce la sângerări. În cazul în care se întâmplă acest lucru, pot fi necesare cusături la nivelul colului uterin.

Perforare

Riscul de leziune și perforare este mai mare dacă pacienta a mai suferit o intervenție chirurgicală în trecut, precum o cezariană sau o operație de înlăturare a fibroamelor. Tratamentul se realizează în funcție de organele implicate, de mărimea leziunii și de starea generală a pacientei. În cazul în care leziunea este extinsă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală abdominală clasică.

Sinechie uterină

Sinechia uterină se referă la dezvoltarea unui țesut cicatrizat în interiorul uterului. Acest țesut este cunoscut sub numele de Sindromul Asherman. În această situație se poate ajunge după o serie de chiuretaje repetate. Prin urmare, dacă pereții anteriori și posteriori ai uterului se lipsesc între ei, va rezulta o menstruație neregulată, rară sau chiar lipsa acesteia. Tratamentul constă într-o histeroscopie (verificarea cavității uterine cu ajutorul unor instrumente medicale) și tăierea țesutului fibros.

femeie care se confrunta cu dureri de burta
Riscul de leziune și perforare este mai mare dacă pacienta a mai suferit o intervenție chirurgicală în trecut, precum o cezariană sau o operație de înlăturare a fibroamelor.
Comentarii
  • Bună ziua, pe 24 august m-am prezentat la medicul ginecolog deoarece aveam dureri de burtă, sângerări inainte de menstruație cu o săptămână iar acesta a considerat că trebuie să-mi scoata steriletul pe care îl aveam de doi ani. Timp de trei săptămâni am sângerat încontinuu și am avut și două hemoragii cu cheaguri de sânge foarte mari la un interval de o săptămână. A fost nevoie să mi se facă chiuretaj hemostatic. Este a doua zi după intervenție, sânge curge în continuare iar eu ma simt foarte slăbită, cu stări de vomă si dureri de burtă. Mi s-a spus ca am si o rană pe col. Nu știu ce trebuie sa fac în continuare, nu mi-a fost dat niciun tratament. Vă mulțumesc, aștept raspuns!

Adauga un comentariu