Prima pagină » Sanatate » Se poate face baie când ai Zona Zoster? Iată ce spun medicii

Se poate face baie când ai Zona Zoster? Iată ce spun medicii

15 feb. 2022, 17:45,
în Sanatate

Te întrebi dacă se poate face baie când ai Zona Zoster? Ei bine, răspunsul îl vei afla în rândurile următoare.

Zona Zoster reprezintă o infecție virală, care își face apariția în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv. Virusul provoacă atât varicela (vărsatul de vânt), care constă în faza acută invazivă, cât și Zona Zoster, care presupune reactivarea fazei latente. Afecțiunea se întâlnește frecvent la vârstnici și la pacienții infectați HIV, fiind mai severă la pacienții imunocompromiși. Se manifestă sub forma unei erupții dureroase de buchete de vezicule, pline cu lichid. Tratamentul cuprinde medicamente antivirale, care sunt foarte eficiente, dacă sunt administrate în primele 72 de ore. Principala complicație, care apare la 10-15% dintre pacienți, este nevralgia postherpetică. Aceasta este o durere, care poate persista chiar și mai multe luni, după ce veziculele au dispărut.

erupție cutanată zona zoster

Zona Zoster reprezintă o infecție virală, caracterizată de reactivarea virusului varicelo-zosterian.

Se poate face baie când ai Zona Zoster?

Răspunsul este da! Băile și dușurile sunt chiar indicate dacă ai Zona Zoster. Acest lucru poate ajuta la calmarea durerii și a mâncărimii. Bine de știut este că poți adăuga în cadă fulgi de ovăz sau amidon de porumb. În plus, nu ar strica să adaugi și câteva plicuri cu plante uscate de cimbru. În acest fel, pielea ta se va înmuia și disconfortul produs de Zona Zoster va dispărea. Nu uita că prosopul pe care l-ai folosit pentru a te șterge, trebuie spălat imediat. Astfel, eviți împrăștirea virusului.

După baie, încearcă să folosești loțiuni calmante și creme hidratante. Atenție, însă! Evită acele produse care conțin mult parfum, fiindcă ți-ar putea irita pielea și ar putea înrăutăți simptomele. În schimb, poți apela oricând la crema de gălbenele. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare sau antiseptice, crema de gălbenele este eficientă în vindecarea rapidă a rănilor produse de Zona Zoster. Mai mult decât atât, crema pe bază de gălbenele este eficientă atunci când vine vorba despre înmuierea pielii foarte uscate, când încep să se cicatrizeze rănile. Această cremă poate fi folosită pentru proprietățile sale emoliente prin aplicarea pe zonele afectate.

Un remediu nemaipomenit pentru Zona Zoster este și pasta cu amidon și bicarbonat de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să prepari o pastă din amidon, bicarbonat de sodiu și apă, pentru a scăpa de mâncărimea provocată de infecție. Amestecă două părți de amidon sau bicarbonat de sodiu și o parte de apă. Aplică pasta pe zona afectată pentru 10-15 minute, apoi clătește cu apă rece. Procesul trebuie repetat de mai multe ori pe zi.

femeie într-o cadă plină cu spumă

Băile și dușurile sunt chiar indicate dacă ai Zona Zoster.

Tratamente naturiste pentru Zona Zoster

Poți ameliora disconfortul creat de această afecțiune și cu hamei, infuzie de salvie sau ulei de lavandă.

Hameiul este cunoscut ca un sedativ al sistemului nervos, grație uleiului eteric pe care îl are în compoziție. După ce se consumă o ceașcă de ceai de conuri de hamei, efectul calmant apare aproape instant. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de conuri de hamei uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se recomandă administrarea a două căni de ceai pe zi.

Infuzia de salvie este recomandată pentru tratarea ulcerațiilor pielii. De aceea, zona unde s-au spart veziculele provocate de Zona Zoster se spală cu un tampon înmuiat în infuzie de salvie, care are efecte antiseptice şi cicatrizante. Apoi, este indicat să se maseze pielea cu ulei de salvie. Tratamentul se repetă de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Un alt remediu eficient este uleiul de lavandă. Acesta atenuează mâncărimile și vindecă rănile produse de Zona Zoster, având proprietăţi calmante, cicatrizante şi antiseptice. Se aplică zilnic, direct pe piele, de-a lungul traiectului nervos acoperit de erupţii, până când acestea dispar.

un ceai de salvie

Infuzia de salvie este recomandată pentru tratarea ulcerațiilor pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024