Prima pagină » National » Se verifică banii românilor! O nouă lege îi are în vizor pe toți cetățenii
Se verifică banii românilor! O nouă lege îi are în vizor pe toți cetățenii

Se verifică banii românilor! O nouă lege îi are în vizor pe toți cetățenii

01 mai 2024, 07:15,
în National

Se verifică banii românilor! Plenul Camerei Deputaților a adoptat ordonanța de urgență a Guvernului care permite Ministerului Finanțelor să verifice modul de utilizare a sumelor acordate prin sponsorizare sau mecenat, în scopul susținerii unor activități fără scop lucrativ. O nouă lege îi are în vizor pe toți cetățenii.

Se verifică banii românilor!

Prin legea adoptată pe 30 aprilie 2024, se oferă Ministerului Finanțelor competența de a efectua verificări privind utilizarea sumelor provenite din acțiuni de sponsorizare sau mecenat, destinate susținerii activităților fără scop lucrativ, pentru a asigura respectarea scopului fondurilor acordate și modul corect de utilizare a fondurilor publice provenite din bugetul general consolidat.

De asemenea, se propun măsuri în cadrul inspecției economico-financiare, realizate de Ministerul Finanțelor, cu scopul de a diminua riscul de fraude asupra bugetului de stat.

„Controlul modului de respectare a utilizării mijloacelor financiare şi a bunurilor materiale primite de beneficiarii sponsorizărilor şi mecenatelor se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice prin aparatul de inspecţie economico-financiară.”, se arată în ordonanţa de Guvern.

Ce declarație trebuie să depună românii la ANAF

În Monitorul Oficial nr. 205 din 12.03.2024 a fost publicat Ordinul nr. 355 emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care aprobă modelul și conținutul formularului 107, denumit „Declarație informativă privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor/mecenatului.”

Acest nou formular este destinat raportării bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor/mecenatelor acordate beneficiarilor, începând cu data de 1 ianuarie 2024 sau începând cu începutul anului fiscal modificat din 2024.Formularul este conceput pentru plătitorii de impozit pe profit, inclusiv pentru aceia care sunt supuși impozitului minim pe cifra de afaceri.

Contribuabilii care plătesc impozit pe profit, inclusiv cei care sunt supuși impozitului minim pe cifra de afaceri, și care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, au obligația de a completa și depune Declarația informativă privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor/mecenatului. Formularul 107, intitulat „Declarație informativă privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor”, este structurat în trei secțiuni: date de identificare a contribuabilului, date privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor și date de identificare a împuternicitului.

Recent, au fost anunțate legi fiscale și de la UE pentru România. Legislaţia conţine dispoziţii privind vigilenţa sporită în ceea ce priveşte persoanele foarte bogate, cu o avere totală în valoare de cel puţin 50.000.000 euro, excluzând reşedinţa lor principală. Este vorba despre o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile în numerar, cu excepţia persoanelor fizice într-un context neprofesional.

Statele membre UE au adoptat luni, 29 aprilie 2024, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula. Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie 2024, un set de legi pentru combaterea spălării banilor. O măsură vizează implementarea unei limite de 10.000 euro pentru plăţile în numerar. Mulți se întreabă și dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`