National

Se vrea renegocierea PNRR în Agricultură din cauza crizei alimentare mondiale

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se vrea renegocierea PNRR în Agricultură din cauza crizei alimentare mondiale
Guvernul vrea să facă o renegociere a PNRR pe domeniul agriculturii

Guvernul vrea renegocierea PNRR pentru Agricultură în special din cauza crizei alimentare mondiale generate de războiul din Ucraina. Un alt capitol pe care guvernanții l-ar vrea renegociat face referire la alocarea pensiilor în raport cu PIB. În ceea ce privește ultima speță, în spațiul public a izbucnit un întreg scandal între PSD și USR.

În aceste momente este o criză alimentară mondială din cauza războiului din Ucraina şi din cauza faptului că țara afectată de război nu poate să exporte cantitățile de cereale necesare. Sunt blocaje pe toate porturile de la Marea Neagră pe care Ucraina le deținea înainte de conflict, iar țara se vede nevoită să exporte cantități mult mai mici de cereale prin România și Polonia.

Renegocierea PNRR în Agricultură

În coaliția de Guvernare se dorește renegocierea PNRR pentru Agricultură din cauza crizei mondiale alimentare. Oficialii au transmis că se dorește introducerea de fonduri pentru irigații, dar și capitalizarea firmelor prin acordarea de granturi. Un alt subiect discutat a fost cel în care se înfiinţează agenţia pentru construirea de spitale din România, agenție aflată în subordinea Ministerului Sănătății:

„Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm, practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR – şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical”, a precizat Ciucă, înaintea şedinţei de Guvern.

Vă aducem aminte faptul că PNRR a fost întocmit cu mari deficite în ceea ce privește bani pentru agricultură. Așadar, ministrul USR, Cristian Ghinea nu a alocat absolut niciun ban pentru un domeniu vital în plan național. România are o capacitate uriașă în ceea ce privește agricultura dar de care nu profită în totalitate.

Criza alimentară mondială generată de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a generat o criză mondială alimentară. Sunt varii motive pentru care acest lucru s-a declanșat, în contextul în care Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale. Ucraina are porturile de la Marea Neagră blocate, iar Rusia are blocaje de export. Acești factori au condus la o explozie de prețuri pe piața alimentară din lume. Situația pare să nu se remedieze.  În schimb, oficialii din SUA au arătat că nu sancțiunile impuse Rusiei au dus la criza alimentară:

„Unii au încercat să afirme că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de Statele Unite şi de multe alte ţări au agravat criza. Este fals. Atunci când am impus sancţiunile împotriva Rusiei cu scopul de a opri războiul cât mai rapid, am creat deliberat şi atent excepţii pentru produsele agricole şi fertilizatori”, a declarat miercuri seară Antony Blinken, secretarul de Stat american, citat de CNN, informează Mediafax.

Este bine de menționat că prin sancțiunile care au fost luate împotriva Rusiei se numără și un embargo pe petrolul rusesc. Totuși sunt țări din Uniunea Europeană care nu vor face acest lucru.  În tot acest context vom vedea cum renegocierea PNRR va duce la schimbări în agricultură din România.

Adauga un comentariu