Sanatate

Simptome preinfarct: Cum știu dacă am avut un preinfarct

Publicat: 11 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptome preinfarct Cum știu dacă am avut un preinfarct
Apelul către 112 trebuie făcut și nu sunt consecințe în urma acestuia

În cazul preinfarctului durerile nu sunt identice de fiecare dată și au o durată ce variază. Presiunea de la nivelul pieptului este comună în cazul simptomelor de preinfarct și infarct.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui preinfarct sau chiar ale unui infarct este dată de afecțiunile de la nivelul vaselor de sânge coronare (vasele de sânge ce asigură hrănirea celulelor musculare ale inimii). Aici cardiomiopatia ischemică (ateroscleroza) reprezintă principalul factor declanșator și stimulant în dezvoltarea infarctelor.

grafica unde se prezinta inima
Durerile din timpului unui preinfarct pot începe la piept și deplasa în mai multe zone

Simptome preinfarct: Principalele cauze

Ateroscleroza reprezintă o afecțiune a sistemului circulator în care pereții vaselor de sânge se vor îngroșa datorită plăcilor de aterom (structuri de lipide, in general colesterol, ce vor forma structuri insolubile), iar astfel lumenul (canalul vaselor sangvine) se va îngusta și drept consecință va crește rezistența periferică.

Pe lângă circulația periferică derizorie, arteriolele (artere foarte mici) ce irigă diverse țesuturi se vor îngusta, iar sângele transportat se va diminua. Problemele cu lumenul arteriolelor devin cu adevărat periculoase atunci când are loc la nivelul creierului și a inimii (nu la sângele pompat, ci la sângele cu care aceasta este hrănită).

grafica cu o inima alb negru
Nitroglicerina si aspirina pot salva viața dacă sunt consumate la timp

Principalele motive pentru care aceste placi ateromatoase ajung să îngroașe peretele vaselor de sânge depind de starea de sănătate a persoanei în cauză. Diabetul poate avea ca o complicație dacă este netratat infarctul, însă și hipercolesterolemia de una singură are această posibilitate. Obezitatea fiind adesea un factor comun și frecvent în rândul persoanelor cu preinfarct miocardic.

Fumatul și sedentarismul sunt 2 activități ce pun în pericol sănătatea organismului. Sedentarismul are ca efect pe termen lung scăderea capacității de efort și scăderea metabolismului energetic, cu urmări dintre cele mai grave din cauza faptului că nu mai este aceeași viteză de procesare a substanțelor din corp.

Fumatul stimulând hipercapnia (cantitatea mai mare de dioxid de carbon în sânge) și hipoxia (cantitatea scăzută de oxigen în sânge) face ca efortul fizic să fie reprezinte o sarcină mult mai dificilă, încurajând astfel sedentarismul. Oprirea fumatului are caracterul de a scădea semnificativ riscul unor accidente vasculare și este recomandată la orice vârstă.

Care sunt simptomele unui preinfarct

În cadrul unui preinfarct apar mai multe dureri localizate, ce pot fi în aria retrosternală (în piept, mai profund de coaste), după care se pot deplasa în mai multe zone ale corpului. Un sentiment de greață însoțit de dureri abdominale poate însemna de asemenea un preinfarct dacă însoțește respirațiile îngreunate și „gheara” ce strânge inima.

grafica cu o inima in care se observa vasele sangvine
În cazul unui preinfarct cauza frecventa este dată de structurile ateromatoase

Este folosit termenul de gheară deoarece se prezintă ca o strângere a inimii cu o simultană sfâșiere adâncă la nivelul pieptului. Aceste dureri se pot simți în cadrul unei slabe hidratări, moment în care sângele are o vâscozitate crescută, și corpul este supus unui efort fizic. Dar depinzând de condițiile mediului intern si exterior se poate întâmpla și în stare de repaos. Durerea având posibilitatea să persiste chiar peste 10 minute.

Ce să fac dacă prezint simptome de preinfract

Dacă deja se simte gheara ce pune stăpânire pe tot pieptul, un prim pas este de luat telefonul și sunat la 112. Iar in timpul conversației cu operatorul de administrat aspirină sau nitroglicerină. Simptomele pot dispărea pe parcursul conversației, poate de la sine, poate din cauza aspirinei sau a nitroglicerinei, nu vă faceți griji, nu ați sunat la urgențe dintr-un motiv banal și nu veți fi penalizați sub nicio formă.

persoana cu tricou albastru ce prezinta durere de inima
Deplasarea într-un mediu cu aer proaspăt reprezintă o prioritate

Se încearcă deschiderea ușii și deplasarea într-un loc cu aer curat, urmată de executarea unor respirații calme și controlate. Depunerea de efort fizic ar trebui de evitat, la fel și agitarea. Corpul secretă suficiente substanțe în acel moment încercând sa remedieze problema de unul singur.

Adauga un comentariu