Eveniment-Social

Sindicatele din învățământ se pregătesc de grevă generală! Se încheie anul școlar luna viitoare?

Publicat: 27 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sindicatele din învățământ se pregătesc de grevă generală Se încheie anul școlar luna viitoare
Protest extrem în luna mai, anul școlar este amenințat

Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ, în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iași, a vorbit reporterilor BZI despre care sunt șansele ca întreruperea anului de studiu să aibă loc.

„Este a doua zi de pichetare, pe data de 10 mai va mai avea loc un protest la București, abia după putem discuta despre o eventuală grevă, deocamdată este prematur”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă.

Protest extrem în luna mai, anul școlar este amenințat

Sindicatele pregătesc greva generală pe 22 mai, dacă lucrurile nu se schimbă în urma protestului de pe data de 10. Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni, se accentuează deficitul de personal prin interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, se blochează activitățile de formare profesională, esențiale în dezvoltarea carierei didactice.

Revendicările angajaților din învățământ

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări:  rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele actuale sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport cu importanța socială a activității prestate.

Adauga un comentariu