Local

Situație alarmantă! Într-o singură lună, zeci de copii din Iași au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de animale

Publicat: 16 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Situație alarmantă Într-o singură lună zeci de copii din Iași au ajuns la spital după ce au fost mușcați de animale
Zeci de copii din Iași au ajuns la spital mușcați de animale

În luna iunie a acestui an, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase peste 20 de copii cu plăgi mușcate. Cel mai mic pacient a fost un copil de un an. Acesta a fost mușcat de câinele familiei. Medicul ieșean Florin Roșu vorbește despre această situație

Peste 20 de copii, majoritatea cu vârsta sub 4 ani, au ajuns, în luna iunie 2022, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale și administrarea vaccinului antirabic, după ce au fost mușcați de animale.

„De la începutul lunii iulie, în singurul centru autorizat al județul Iași pentru urmărirea și instituirea profilaxiei antirabice, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, au fost evaluați, în vederea administrării de vaccin, 21 de copii care au prezentat mușcături de animale. Îngrijorător este faptul că jumătate dintre aceștia au suferit plăgi la nivelul feței (obraz, piramidă nazală, lob auricular) și sunt, în mare parte, copii sub 4 ani”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Zeci de copii din Iași au ajuns la spital mușcați de animale! Medicii fac recomandări pentru a fi evitate astfel de situații

Medicii ieșeni vin cu recomandări pentru familiile cu copii și animale de companie. Trebuie precizat că cel mai mic pacient a fost un copil care a fost mușcat de câinele familiei.

„Venim în întâmpinarea părinților cu sfaturi utile, importante și de aplicat, pentru a evita situații neplăcute și riscante pentru copii. Atât copiii, cât și animalele au reacții impulsive și imprevizibile. Cel mai mic pacient evaluat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași are un an și a fost mușcat de câinele familiei. Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în prezența animalelor, nici măcar a celor cunoscute. Aceștia percep interacțiunea ca pe o joacă și, de cele mai multe ori, agresează animalul care, pe urmă, îi mușcă, zgârie sau chiar îi atacă, provocându-le plăgi la nivelul capului, feței sau membrelor superioare. Dacă cel mic a fost mușcat de un animal, sălbatic sau domestic, de urgență ne adresăm medicului pentru curățarea și tratarea plăgii. Nu tratăm acasă! Medicul care preia cazul stabilește următorii pași și anume efectuarea antitetanosului, după caz, în funcție de antecedentele vaccinare pentru profilaxia tetanos, și dirijează pacientul către centrul antirabic, din cadrul spitalului nostru, pentru a se stabili dacă este nevoie de vaccinare antirabică”, a precizat dr. Florin Roșu.

Riscul infectării cu rabie

Trebuie precizat faptul că interacțiunea cu animale necunoscute ridică un risc important, inclusiv cu potențial de transmitere a rabiei. Cazurile de rabie, deși sunt foarte rare, printr-o mobilizare comună a autorităților privind reducerea și chiar eliminarea focarelor, prin acțiuni de vaccinare a animalelor, sunt mortale.

„Administrarea vaccinului antirabic depinde de proveniența animalului, dacă provine dintr-un mediu cu risc rabigen, specia animalului mușcător, localizarea mușcăturii, cele mai periculoase fiind cele de la nivelul feței. În cazul mușcăturii provocate de animale sălbatice, se administrează atât ser antirabic, cât și vaccin. Perioada de incubație a virusului este de 4 până la 6 săptămâni, timp în care pacientul poate fi asimptomatic. Primele simptome pot fi locale, furnicături sau amorțeală în zona plăgii mușcate. Pe parcurs, apar altele, precum tuse sau senzația de gât uscat, durere, arsură, mâncărime, febră, durere abdominală, anxietate sau neliniște care se accentuează și pot evolua spre agitație extremă, perioade alternante de comportament normal și comportament bizar sau neobișnuit (anxietate, halucinații, delir), frica de apă (hidrofobie) sau frica de aer (aerofobie), spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmei, urmate de convulsii, paralizia care este, adesea, singurul simptom, variații mari ale temperaturii corporale, insuficiența cardiacă și respiratorie. Toate recomandările se aplică și în cazul adulților”, a încheiat medicul ieșean.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a făcut toate aceste precizări după ce zeci de copii din Iași au ajuns la spital mușcați de animale.

Comentarii
  • Asta se intimpla din cauza oamenilor needucati cere nu stiu cum sa se raporteze in fata animalelor de companie ori libere , cum le trateaza , animalele nu au aproape nici o vina

Adauga un comentariu