Eveniment-Social

Stagiunea de teatru „Creangă 2.0” continuă la Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeucă

Publicat: 20 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stagiunea de teatru Creangă 2.0 continuă la Muzeul Ion Creangă Iași - Bojdeucă
Stagiunea de teatru "Creangă 2.0" continuă la Muzeul "Ion Creangă" Iași (Bojdeucă). Duminică, 25 iulie 2021, începând cu ora 11:00, va fi pusă în scenă "Capra cu trei iezi 2.0", de Matei Vișniec. Această stagiune face parte din proiectul de educație muzeală "Literatura pe limba copilăriei" și se va desfășura în perioada 11 iulie - 1 august 2021, fiind organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Muzeul Național al Literaturii Române Iași continuă stagiunea de teatru „Creangă 2.0” la Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeucă. Duminică, 25 iulie 2021, începând cu ora 11:00, va fi pusă în scenă „Capra cu trei iezi 2.0”, de Matei Vișniec. Această stagiune face parte din proiectul de educație muzeală „Literatura pe limba copilăriei” și se va desfășura în perioada 11 iulie – 1 august 2021

Stagiunea de teatru „Creangă 2.0” continuă la Muzeul „Ion Creangă” Iași (Bojdeucă). Duminică, 25 iulie 2021, începând cu ora 11:00, va fi pusă în scenă „Capra cu trei iezi 2.0”, de Matei Vișniec.
Această stagiune face parte din proiectul de educație muzeală „Literatura pe limba copilăriei” și se va desfășura în perioada 11 iulie – 1 august 2021, fiind organizată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Biblioteca Publică Țigănași și cu Clubul de Teatru „Urmașii lui Antoniu”. Coordonatori sunt bibliotecar Adela Josanu-Pipirig și prof. înv. primar Mihaela Adriana Nicolau.

În 2019 apărea proiectul editorial „Creangă 2.0”

În anul 2019, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași, apărea proiectul editorial „Creangă 2.0”, o colecție de 5 volume semnate de scriitori contemporani, care au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă.
Colecția și-a propus să readucă în atenție opera lui Ion Creangă, punând totodată în valoare în mod creativ muzeele literare ieșene printr-un concept modern. La Bojdeuca din Țicău, elevii Școlii Gimnaziale „Costache Antoniu” Țigănași, din județul Iași, vor interpreta toate cele 5 texte incluse în colecția „Creangă 2.0”, la care se va adăuga o piesă bonus. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Coordonatorul proiectului este Cătălin Mihai Ștefan, educator muzeal din cadrul MNLR Iași.

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, este organizată o expoziție aniversară

Pe de altă parte, pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, MNLR Iași continuă seria de activități dedicate. Deși data nașterii sale provoacă încă unele controverse (sunt cunoscuți 3 ani posibili – 1818, 1819 și 1821), se acceptă data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865).
Ziua de 21 iulie 2021, în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, va fi marcată prin câteva evenimente ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu”. Publicul este invitat la vernisajul expoziției aniversare „Alecsandri 200”, realizată de o echipa de muzeografi coordonată de Lăcrămioara Agrigoroaiei: Alexandru Săvoaia, Iunia Maria Ștefan, Laura Terente și Andreea Tacu.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale

Expoziția este realizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și prezintă fragmente din viața și activitatea scriitorului din perioada petrecută de acesta la Mircești, punând accent pe activitatea sa de poet, prozator și dramaturg. Expoziția cu obiecte de patrimoniu care au aparținut lui Vasile Alecsandri poate fi vizitată la Muzeul „Mihai Eminescu” doar în perioada 21 iulie – 1 august 2021.

Vernisajul va fi urmat de lansarea volumului aniversar „Vasile Alecsandri. 200 de ani de la naștere (1821-2021)”, coordonat de dr. Sorin Iftimi, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” (MNLR) Iași. Volumul a apărut în anul 2020 la Editura Palatul Culturii. Totodată, MNLR Iași va lansa o medalie aniversară Vasile Alecsandri – Bicentenar (1821-2021). Pe tot parcursul anului 2021, MNLR Iași organizează activități dedicate lui Vasile Alecsandri – expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Adauga un comentariu