Actualitate

Stare de alertă. Reguli pentru activitatea în cabinetele stomatologice și unitățile sanitare

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stare de alertă. Reguli pentru activitatea în cabinetele stomatologice și unitățile sanitare
Odată cu intrarea în starea de alertă, populația se va putea îngriji din nou de sănătatea dentară

Reguli în cabinetele stomatologice. Din 15 mai, ieșim din starea de urgență, printre măsurile de relaxare fiind și reluarea activității stomatologilor. Odată cu intrarea în starea de alertă, populația se va putea îngriji din nou de sănătatea dentară. Însă vizitele la dentist nu se vor face oricum, ci după anumite reguli.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, din 23 martie 2020, au fost închise și cabinetele stomatologice. Din acel moment se puteau trata doar urgențele în anumite unități medicale. Astfel, marea majoritate a medicilor stomatologi a fost afectată de aceste restricții. Și ne referim aici la aproape 20.000 de stomatologi cu practică privată. Însă din 15 mai aceștia își reiau activitatea, însă numai dacă adoptă noile măsuri impuse de autorități.

De asemenea, autoritățile au stabilit și ce proceduri stomatologice se pot efectua. Așadar, este vorba de proceduri fără generare de aerosoli. Cum ar fi consultație, extracție simplă, sutură, incizie și drenaj abces, obturație provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menținere. Dar vor fi permise și proceduri generatoare de aerosoli. Dintre acestea, amintim utilizarea pieselor de mână rotative, a sprayului apa-aer, a aparaturii ultrasonice și a dispozitivelor cu jet de particule.

Reguli în cabinetele stomatologice

În cele ce urmează vă prezentăm care sunt măsurile generale pentru desfășurarea activității în cabinetele stomatologice:
– Trebuie să se evite pe cât posibil contactul cu pacientul în afara manoperelor de tratament;
– În camera de tratament este permis doar accesul pacientului. Excepție fac cazurile speciale, cum ar fi copii, persoane dependente etc. În aceste situații este permis accesul unui singur însoțitor;
– Nu este permisă staționarea în sala de așteptare;
– Cabinetele stomatologice vor fi dotate cu dispensere cu soluții dezinfectante;
– Este obligatorie dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, a sălii de așteptare și a recepției;
– Toaleta trebuie dezinfectată după fiecare utilizare de către pacienți;
– De asemenea, este recomandată plata cu cardul și dezinfecția POS.
– Accesul la tratament se face doar în baza unei programări prealabile, fie telefonic ori online. La momentul
programării, pacientul trebuie să răspundă la întrebările chestionarului din galeria foto;
– Pacienții peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică vor fi programați la începutul programului de lucru;
– La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului și se va solicita dezinfecția mâinilor;
– Ca echipament de protecție, personalul va utiliza mască chirurgicală, vizieră și mănuși.

Tarife mai mari la stomatolog după 15 mai

Intrarea în starea de alertă și noile reguli în cabinetele stomatologice și în unitățile sanitare vine și cu unele costuri. Acum, după redeschiderea cabinetelor, lumea se întreabă cât de mari vor fi tarifele la stomatolog. Din câte se pare, acestea vor fi majorate însă nu se știe exact cu cât. Dr. Pantel Marton, președintele Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), crede că vor exista niște costuri suplimentare.

„Vor exista niște costuri suplimentare, dar ce s-a întâmplat în perioada de stare de urgență nu se va repeta. Este posibil să fie o ușoară creștere a prețurilor, dar acea «taxă CoVid» nu va sta în picioare pentru că oamenii nu vor plăti dublu la stomatolog. Probabil va fi o creștere care să acopere prețurile mai mari la echipamente de protecție pe care le foloseam oricum.”
Dr. Pantel Marton, președintele AMSPPR.

Reguli în unitățile sanitare

Odată ce intră în vigoare starea de alertă, autoritățile au impus noi reguli în unitățile sanitare non-CoVid. La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor. În funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare, așa numite zone tampon. Aici se va efectua testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Pacienții suspecți vor fi preluați de la triaj și conduși în zona tampon de personalul anume desemnat. Dacă numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanțe de minim 2 metri între aceștia. Pacienții vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon.

Personalul medical din zona tampon va purta echipament corespunzător. Acesta constă în halat de unică folosință peste uniformă de spital, mănuși, bonetă și mască. Totodată, salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.

De când intră în vigoare starea de alertă este obligatorie respectarea acestor reguli în cabinetele stomatologice și în unitățile sanitare. Doar așa putem limita răspândirea virusului CoVid-19 și îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Adauga un comentariu