Magazin

Straniul caz al omului ce s-a trezit in sicriu. S-a uitat trist la rude si le-a spus un singur lucru

Publicat: 02 nov. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Straniul caz al omului ce s-a trezit in sicriu. S-a uitat trist la rude si le-a spus un singur lucru
1

Un tanar de 24 de ani s-a trezit la propria inmormantare, spre propriul soc, dar si al rudelor care se pregateau sa il duca pe ultimul drum. Incidentul s-a intamplat in Tingo Maria, Peru, in timpul inmormantarii lui Watson Franklin Mandujano Doroteo, un tanar de 24 de ani. Potrivit presei locale, acesta fusese declarat mort dupa ce a dezvoltat o febra puternica, ca urmare a unei operatii pe care o suferea la dentist. Se pare ca doctorii au facut de fapt o mare greseala, omul fiind doar puternic sedat, nicidecum mort. Doroteo a inceput sa respire greu in momentul in care era asezat in sicriu, sub privirile ingrozite ale rudelor. Acesta le-a spus imediat celor din jurul sau sa il scoata din cosciug, lucru care s-a si intamplat. Omul a ajuns intre timp la spital si este bine mersi, in vreme ce procurorii au deschis un dosar penal pentru a elucida cum au ajuns doctorii sa il declare mort.

Vezi si: A fost creat algoritmul care identifica persoanele ce intentioneaza sa se sinucida

Tot mai multi romani accepta ca rudele lor aflate in moarte cerebrala sa doneze anumite organe. „Adevarul“ a stat de vorba cu un medic specialist in domeniu, pentru a afla raspunsurile la mai multe intrebari legate de ce se intampla cu organismul uman in timpul transplantului. Moartea cerebrala este un proces ireversibil datorita absentei circulatiei cerebrale, urmata de procese ireversibile de necrozare a neuronilor. Mult timp, “moartea” a fost considerata oprirea permanenta a inimii si respiratiei. Mai tarziu, cand anestezistul Bjorn Ibsen a inventat respiratia artificiala, in 1950, respiratia si bataile inimii au putut fi mentinute si in comele profunde. Creierul este organizat astfel incat functiile reflexe -respiratia, echilibrul, mersul- sunt tinute sub control de straturile mai profunde ale creierului, iar functiile constiente -vorbirea, gandurile, imaginatia- de catre straturile superioare ale acestuia. In toate cazurile, dupa ce s-a pus diagnosticul de moarte cerebrala, tratamentul si terapia artificiala pentru mentinerea batailor cordului nu au sens sau etica decat in cazul in care decedatul devine donator de organe. Cine pune diagnosticul? Diagnosticul de moarte cerebrala implica absenta completa a functiilor cerebrale. Pentru a se pune acest diagnostic trebuie urmarite mai multe aspecte. Medicul oradean Carmen Pantis, coordonatoarea programului de transplant din Bihor, ne spune care sunt aceste aspecte si care sunt pasii ce trebuie urmati.

Vezi si: Ultima ora! S-a aflat cine a murit! Dezvaluiri infioratoare despre nenorocirea care s-a abatut asupra familiei lui Catalin Botezatu! Cazul e anchetat ca moarte suspecta

“Diagnosticul de moarte cerebrala se face de o echipa medicala complet independenta de medicul curant, de coordonatorul de transplant sau de echipa de prelevare. Legislatia din Romania permite stabilirea acestui diagnostic de catre medicul primar neurochirurg, neurolog sau anestezist. Examinarea clinica pentru evidentierea reflexelor de trunchi cerebral si paraclinica EEG este obigatorie si se face la un interval de minimum 6 ore pentru adult si 12 ore pentru copil. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice, anevrisme de artere cerebrala rupte, accidentele vasculare ischemice, traumatismele cranio-cerebrale din accidente rutiere sunt cele mai dese cauze care duc la instalarea mortii cerebrale”, spune dr. Carmen Pantis. Identificarea cauzei mortii cerebrale este deosebit de importanta. Diagnosticul nu se face la acei pacienti a caror stare de coma este de origine necunoscuta. “Este foarte important sa se excluda situatii care ar putea simula moartea cerebrala, cum ar fi hipotermia datorita unor factori fizici externi (sa nu uitam ca moartea cerebrala este frecvent asociata cu hipotermia spontana)”, afirma dr. Pantis. Fiecare secunda conteaza In momentul instalarii tabloului clinic de moarte cerebrala, pacientii nu pot fi gasiti decat in sectiile de terapie intensiva, pe ventilatie mecanica. Fiecare ora care trece de la instalarea mortii cerebrale duce la compromiterea ireversibila a organelor care ar putea fi prelevate pentru a salva viata celor aflati pe listele de asteptare pentru transplant.
Grija fata de donator, pacient la care ii bate inima doar datorita solutiilor si medicamentelor administrate si datorita oxigenului administrat artificial prin aparatul de ventilatie mecanica, trebuie sa fie maxima. In orice moment, inima acestuia se poate opri printr-o tulburare de ritm sau prin dezechilibrele hidroelectrolitice si acidobazice grave care se pot instala la un donator cadavru care nu mai are creierul functional.

Vezi si: Accident de munca grav la un bloc aflat in constructie, din Iasi. Muncitorul se zbate intre viata si moarte

“Donatorul devine rece, 32 grade, de multe ori este necesara incalzirea lui, are tensiuni arteriale foarte mici care trebuie mentinute in valori fiziologice prin administrare de medicatie cu catecolamine pe injectomat, are diabet insipid, deci nu se mai face procesul de reabsorbtie a apei la nivelul glomeruli renali si urina poate ajunge la 10-16 l pe 24 ore si o multitudine de dezechilibre ale ionilor din organism care duc clar, in timp extrem de scurt, la compromiterea ireaversibila a ficatului, cordului, pancreasului sau a rinichiulu”, sustine coordonatoarea programului de transplant din Bihor.

Examinarea clinica si paraclinica a pacientului, posibil donator, este una complexa. Se fac obligatoriu doua examinari EEG (acestea confirma absenta activitatii corticale ) la un interval de minimum 6 ore adult,12 ore copil. Un angio CT, arteriografia vaselor cerebrale sunt examinari care pot inlocui examinarea EEG, acestea sunt explorari de imagistica care evidentiaza absenta circulatiei cerbrale in cerebel, trunchi cerebral si emisferele cerebrale. Doua teste apnee (pacientul nu-si reia respiratia spontan timp de 10 minute) care confirma moartea trunchiului cerebral.
Dupa ce este confirmata moartea cerebrala, medicul curant al pacientului are obligatia sa informeze familia ca ruda lor este decedata pentru ca in legislatia din Romania se confima ca moartea cerebrala este moarte. Dupa ce familia este informata, in cazul in care potentialul donator este eligibil, coordonatorul de transplant are obligatia sa discute cu familia. “Se poate discuta cu sot, sotie, fiu, fiica, sora, frate pana la rude de gradul IV pentru a obtine acordul pentru donare. Se pot dona cord pana la 50 ani, ficat pana la 80 ani, pancreas pana la 50 de ani, rinichi pana la 70 ani. Dintre tesuturi, se pot dona corneea, piele, tendone si tesuturi osoase. Aici fiecare familie decide cum considera ca este mai bine”, spune dr. Carmen Pantis.

Vezi si: Barbat mort de frig, in strada, la Iasi. Echipajul medical l-a gasit in stop cardio-respirator si cu hipotermie severa

“Moartea cerebrala este egala cu moartea” Imediat dupa semnarea acordului se poate face prelevarea de organe, operatie care se face in conditii de asepsie, antisepsie si sterilitate perfecta, anestezie generala si conditii de maxima securitate biologica. “Nu exista nici o sansa ca o persoana in stare de moarte cerebrala sa isi revina, iar cine are cunostinte minime medicale stie ca daca neuronii (celula care e cea mai sensibila la lipsa de oxigen) raman 3 minute fara oxigen incep procesele ireversibile de necroza si moarte cerebrala. In esenta, moartea creierului se datoreaza lipsei circulatiei cerebrale, deci lipsei transportului de oxigem in celula. Moartea cerebrala este moartea creierului si este moartea ireversibila”, spune dr. Carmen Pantis. Pavel Chirila, directorul Centrului Medical Naturalia, si profesor de Bioetica crestina, afirma ca “in momentul in care se recolteaza organele unui bolnav declarat in moarte cebrala, cand chirurgul infige bisturiul, bolnavului ii apar lacrimi spontane in ochi (…) Plange in momentul in care i se recolteaza, de regula, cele cinci organe dupa care alearga institutia transplantologica”. Medicii nu sunt de acord cu aceasta varianta si aduc argumente care contrazic toate cele spune de Chirila. “Recoltarea de organe este o operatie care se face in anestezie generala, in sali de operatie care sunt performante cu aparate de anestezie si in conditii de maxima sterilitate. In Oradea s-au facut peste 130 de interventii in ultimii 8 ani si cred ca nu ar fi fost un secret daca ar fi aparut vreun incident ca si cel descris de dr. Chirila. La toti pacientii in moarte cerebrala este obligatorie acoperirea pleoapelor cu tifon umed cu ser fiziologic pentru a preintampina fenomenele de uscare a corneei. Este esential ca in momentul in care se preleveaza corneea aceasta sa nu fie uscata, si tocmai pentru ca nefiind lacrimi aceasta are tendinta de a se usca, astfel ca este nevoie de aceste comprese umede. Nimeni nu alearga dupa nimic, este o mare eroare de exprimare. Exista un consens in toate tarile din Europa si in foarte multe alte continente in ceea ce priveste definitia mortii cerebrale, si de asemenea este unanim recunoscut: moartea cerebrala este egala cu moartea”, puncteaza medicul oradean.

Adauga un comentariu