BZI LIVE

LIVE VIDEO – Teatrul Național Iași, alături de poporul din Belarus, în proiectul „Belarus(ia) – Lecturi la nivel mondial”! Despre acest demers cultural unic în România, doar în Studioul BZI LIVE alături de regizorul şi actorul Radu Ghilaș, Andrei Kureichik, dramaturg şi scenarist respectiv Raluca Rădulescu, traducător şi jurnalist cultural – FOTO

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Miercuri, 28 octombrie 2020, de la ora 15.00  este programată ediţie despre un proiect unic în România, doar în Studioul BZI LIVE! Alături de regizorul şi actorul Radu Ghilas, Andrei Kureichik, dramaturg şi scenarist respectiv Raluca Rădulescu, traducător şi jurnalist cultural (ambii vor interveni prin Skype) se va dialoga despre evenimentul de excepţie al Teatrului Național (TNI) „Vasile Alcsandri” din Iași care este alături de poporul din Belarus, în proiectul „Belarus(ia) – Lecturi la nivel mondial”.

Teatrul Național Iași, alături de poporul din Belarus, în proiectul „Belarus(ia) – Lecturi la nivel mondial” Belarus(sia) Worldwide Reading Project), cu un eveniment excepțional: „Insultaţi. Belarus(ia)” de Andrei Kureichik a programat luni, 26 octombrie 2020, de la ora 19.00, la Sala Teatru la Cub, un spectacol-lectură în cadrul proiectului LECTURI³. Traducere: Raluca Rădulescu, regie: Radu Ghilaș, distribuție: Călin Chirilă, Haruna Condurache, Doina Deleanu, Mălina Lazăr, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Dumitru Georgescu.

Cunoscutul dramaturgul belarus Andrei Kureichik a participat activ la protestele actuale de la Minsk, fiind membru al Consiliului de coordonare, al cărui obiectiv este organizarea alegerilor libere în Belarus

Piesa lui Andrei Kureichik, tradusă pentru Teatrul Național Iași de Raluca Rădulescu, face parte din proiectul „Belarus(sia) Worldwide Reading Project”; din solidaritate cu locuitorii și comunitatea teatrală din Belarus, zeci de teatre din întreaga lume, printre care și Naționalul ieșean, companii, școli, chiar și persoane fizice prezintă în lunile septembrie și octombrie lecturi, înregistrări, filme cu „Insultați. Belarus(ia)”.

„Pe 9 august 2020, președintele belarus Alexander Lukashenko > falsifică alegerile pe care le-a pierdut crezând că va putea să supună o națiune, așa cum a făcut timp de 26 de ani. De fapt, el a declanșat o revoluție, în timp ce poporul belarus s-a revărsat pe străzi pentru a o sprijini pe Svetlana Tikhanovskaya, femeia pe care au ales-o de fapt. De asemenea, l-a enervat și l-a inspirat pe Kureichik, dramaturgul și scenaristul de vârf din Belarus, renumit pentru comediile sale blajine. În timp ce online se posta o cantitate semnificativă de informații ce îndeamnau la proteste, Kureichik a început să scrie o piesă care se bazează, parțial, pe declarațiile făcute de Lukashenko și Tikhanovskaya. Declarațiile lor sunt îmbinate cu replicile a cinci personaje imaginare care verbalizează gândurile care îl năpădeau neîncetat pe Kureichik. Aceste cinci personaje prezintă o imagine de ansamblu asupra societății din Belarus. Viața fiecăruia dintre cele cinci personaje va fi afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția prin violență și tortură.

Și totuși, piesa scrisă de Andrei Kureichik este atât de puternică și plină de umor, speranță și demnitate. Kureichik a terminat de scris Insultați. Belarus(ia) pe 9 septembrie. Mi-a trimis textul la 15:13, ora Europei, întrebându-mă dacă pot să-l traduc și să organizez câteva lecturi pentru a face cunoscute evenimentele din Belarus. În decurs de zece minute, am luat legătura cu șase teatre care au spus da, inclusiv New York Theatre Workshop, chiar și fără un scenariu pe care să-l poată citi. Trei zile mai târziu, am terminat traducerea și am prezentat-o la alte zeci de teatre. Începând cu 21 septembrie, 50 de companii din 14 țări participă la Insultate. Belarus > Worldwide Reading Project. Mai multe se vor alătura în curând”, arata John Freedman, autor și traducător. Aşadar, despre toate aceste incitante şi originale iniţiative culturale, teatrale şi civice se va dialoga cu cei trei participanţi în Studioul BZI LIVE!

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu