Sanatate

Tipuri de orteze

Publicat: 28 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tipuri de orteze

În trecut, ortezele erau numite atele, bretele, bare laterale sau orteze cu bare / benzi laterale. O orteza personalizată oferă avantajul de a fi adaptabilă individual la nevoile pacientului.

În trecut, ortezele erau numite atele, bretele, bare laterale sau orteze cu bare/ benzi laterale. O orteza personalizată oferă avantajul de a fi adaptabilă individual la nevoile pacientului. Cu o construcție unilaterală, orteza este plasată lângă articulația piciorului. Cu o construcție bilaterală, o orteză este plasată pe interior și cealaltă pe exterior lângă articulația piciorului. Atât o construcție unilaterală, cât și una bilaterală pot fi utilizate și la nivelul genunchiului sau gleznei. Selecția modelelor de orteza picior depinde de tabloul clinic și de abaterile funcționale ale pacientului. O funcție optimă a ortezei pentru pacient se realizează prin reglabilitatea elementelor funcționale.

Care sunt diferitele tipuri de orteze relevante?

Orteza pentru gleznă

Este cunoscută și sub denumirea de orteză a piciorului inferior. Ea este utilizată în cazurile de paralizie și compensează abaterile funcționale rezultate din tabloul clinic al pacientului. Acestea includ, în special, o paralizie a flexorilor plantari sau flexorilor dorsali. Ortezele conțin elemente funcționale reglabile și dinamice care permit adaptarea funcției ortezei la nevoile pacientului. Dacă, de exemplu, flexorii plantari sunt slabi, orteza compensează siguranța atunci când stai în picioare și mergi. Dacă flexorii dorsali sunt slabi, elementele funcționale permit pacientului, printre altele, să meargă fără să se împiedice prin ridicarea antepiciorului în timpul fazei de balansare.

Orteză pentru genunchi

Numită și orteză pentru membrele inferioare, este utilizată în cazuri de paralizie și compensează abaterile funcționale rezultate din tabloul clinic al pacientului. Acestea includ, în special, o paralizie a genunchiului sau a extensorilor șoldului. Ea conține elemente funcționale reglabile și dinamice care permit adaptarea funcției ortezei la nevoile pacientului. Dacă, de exemplu, extensorii genunchiului sunt slabi, elementele funcționale pentru controlul fazei de poziție sunt integrate în orteză.

La nivelul genunchiului, se face o distincție între articulațiile genunchilor cu mișcare liberă, blocate și automate. Selectarea ortezelor în cazurile de paralizie depinde de abaterile funcționale ale grupelor mari de mușchi ale extremității inferioare.

Orteza pentru genunchi acoperă doar genunchiul, spre deosebire de celelalte tipuri, cum ar fi cea pentru glezne deoarece nu există nicio articulație la nivelul gleznei. Ortezele pentru genunchi sunt folosite postoperator pentru a proteja și susține articulația genunchiului. Acest lucru poate atenua semnificativ durerile de genunchi. Indicațiile comune sunt leziuni ale ligamentului încrucișat, leziuni ale aparatului ligamentar capsular și leziuni ale meniscului.

Orteză personalizată:

Orteza acomodativă a piciorului – este utilizată atunci când medicul a determinat că scopul dispozitivului este de a redistribui forțele mai uniform pe tot aspectul plantar al piciorului. Materiale mai moi sunt adesea folosite pentru a construi capacul superior și carcasa, care absorb șocul. Aceste orteze sunt considerate a avea un nivel mai scăzut de control și, prin urmare, sunt utilizate atunci când modificarea modelului de mișcare a piciorului și a membrului inferior nu reprezintă obiectivul principal.

Orteza funcțională pentru picior – este utilizată atunci când un medic a stabilit că scopul dispozitivului medical este de a modifica modelul de mișcare al piciorului și al membrului inferior. Materialele plastice semirigide sunt adesea folosite pentru a construi componenta carcasei dispozitivului. Pe capacul superior este folosit un material mai moale pentru a se asigura că dispozitivul este confortabil. Aceste orteze sunt considerate a avea un nivel mai ridicat de control.

Adauga un comentariu