Eveniment-Social

Tramvaiul Spaniei, pe străzile Iașului

Publicat: 30 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Spania are propriul tramvai în Depoul CTP Iași. Cel mai nou vagon personalizat de către Asociația Tramclub Iași este denumit „Tramvaiul Spaniei” și va purta ieșenii pe străzile Iașului, într-o atmosferă iberică, începând cu 31 iulie 2021.

Inițiativa aparține Ambasadei Spaniei la București, care organizează și sprijină desfășurarea a numeroase acțiuni culturale pe plan național, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice între Spania și România. Conexiunea celor două țări datează încă din evul mediu, fiind consemnate vizita ambasadorilor Castiliei la Curtea lui Ștefan cel Mare, tratatul de colaborare între voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara cu  Alfonso al IV-lea de Aragón, precum și conexiunile culturale consemnate în secolele XVI-XVII de către cronicarii Grigore Ureche și Miron Costin, de către stolnicul Constantin Cantacuzino și de către cărturarul Dimitrie Cantemir. Începutul relațiilor diplomatice spaniolo-române datează din 23 iunie 1881, dată la care a fost înființată, la București, Legația Regatului Spaniei condusă de Juan Pedro de Aladro.

La Iași, capitala istorică a României, în parteneriat instituțional cu Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași (CTP Iași), sunt derulate două proiecte culturale speciale – campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieșene – „Călătorește și… citește!” și personalizarea grafică a unui vagon, denumit „Tramvaiul Spaniei”,  în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”.

Vagonul a fost realizat de către Asociația Tramclub Iași, în cadrul proiectului ”Iași – orașul tramvaielor pictate”. Conceptul compoziției grafice reunește elemente culturale identitare spaniole și românești (personalități, monumente arhitecturale, personaje literare, invenții, simboluri) asociate cu expresii și cuvinte, inscripționate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă și cultură. Compoziția este tratată bicolor, roșu – galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripționarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziției îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală (Concept grafică: arh. dr. Tiberiu Teodor-Stanciu).

Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapițeriei scaunelor cu vinilin de culoare galbenă, inscripționat cu un pattern ce amintește de blazonul drapelului spaniol, în acord cu schema de vopsire exterioară și, pe de altă parte, prin aplicarea „Dozei de cultură”, o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informații despre patrimoniul cultural, natural și arhitectural al celor două țări, realizată prin implicarea studenților Specializării Design din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design (FAVD), a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Procesul de personalizare exterioară a tramvaiului este realizat prin implicarea voluntară a studenților FAVD: Alexandru Cristian Bălteanu, Rareș-Alexandru Crețu, Maria Ilie, Ștefania Roxana Mitrea, Valentina Gabriela Părpăuță, Andreea Sofrone, Claudiu Georgian Stan, Ioana Vlad.

Proiectul este coordonat de designer dr. Silviu Teodor-Stanciu, susținut de către Ambasada Spaniei la București, Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iași, Asociația Tramclub Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, fabrica de vopsele National Paints, Atelier Spre, Traduceri cu tâlc și compania Caretta.

Ieșenii sunt invitați să descopere Tramvaiul Spaniei, atât pe exterior, cât și în interior, începând cu 31 iulie 2021, când vagonul va intra în circulație.

 

 

Adauga un comentariu