Sanatate

Transpirația abundentă, semnul unor afecțiuni grave! Când trebuie să te îngrijorezi

Publicat: 09 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transpirația abundentă semnul unor afecțiuni grave Când trebuie să te îngrijorezi
Transpirația reprezintă o reacție normală a organismului, care își face apariția după efort îndelungat sau din cauza temperaturilor prea ridicate.

Transpirația abundentă poate fi semnul unor afecțiuni grave! Iată despre ce boli este vorba și când trebuie să iei măsuri.

Transpirația reprezintă o reacție normală a organismului, care își face apariția după efort îndelungat sau din cauza temperaturilor prea ridicate. Uneori, de vină poate fi și îmbrăcămintea prea groasă. Însă , sunt și cazuri în care, prin transpirația abundentă, organismul anunță prezența unor afecțiuni serioase. Termenul medical care descrie transpirația în exces este hiperhidroza, o boală caracterizată printr-o hipersecreție a glandelor sudoripare. De regulă, aceasta apare în tulburările neurologice, în bolile endocrine, în cazul diabetului zaharat sau al gutei.

imagine alb-negru cu un bărbat tranmspirat
Termenul medical care descrie transpirația în exces este hiperhidroza.

Tranpirație abundentă: Care sunt bolile care se ascund în spatele acesteia?

Transpirația abundentă se regăsește în zone, cum sunt axilele, palmele, tălpile, gâtul sau fața. În unele cazuri, aceasta poate fi însoțită de un miros neplăcut, care ia naștere atunci când sudoarea intră în contact cu bacteriile de la nivelul pielii. Mirosul este amplificat și de o igienă necorespunzătoare. În plus, potrivit unor studii de specialitate, persoanele care consumă carne, brânză sau cafea tind să aibă glande sudoripare mai active, spre deosebire de cele care nu consumă aceste alimente. De aceea, este indicat ca, cel puțin în timpul sezonului cald, astfel de alimente să fie consumate în cantități mai mici.

Printre afecțiunile care se ascund în spatele transpirației abundente, se numără următoarele: hipertiroidie, depresie, diabet și artrită reumatoidă. Transpirația în exces poate să apară și în cazul infarctului miocardic, a creșterilor alarmante ale tensiunii arteriale, dar pot fi și semnul unei crize de angină pectorală, colică renală, biliară sau în stări emoționale de angoasă, teamă.

Transpirația excesivă a palmelor apare în stări de stres, emoție sau teamă. Însă, când aceasta se extinde și pe față sau în alte zone ale corpului, poate fi vorba despre hipertiroidie. Pentru a exclude această posibilitate, este necesar să mergeți la un medic endocrinolog.

Și depresia poate veni însoțită de transpirație abundentă. La fel se întâmplă și în cazul anxietății sau al atacurilor de panică.

Așa cum am menționat, transpirația în exces poate fi și semnul unei crize de angină pectorală, colică renală sau biliară, dar și a unei stări emoționale de angoasă, frică sau teamă. În astfel de cazuri, persoanele afectate se confruntă cu transpirații reci.

Transpirații pe timpul nopții pot apărea și în bronșite, TBC pulmonar sau reumatism.

De precizat este că transpirația debutează în perioada pubertății și are o tendință de regresie după vârsta de 40 de ani. Însă, în cazul femeilor la menopauză, transpirația abundentă își poate face, din nou, apariția, fapt ce nu constituie motiv de îngrijorare. La menopauză, de vină este dezechilibrul neuro-endocrin.

o femeie transpirată în tricou gri
Transpirația abundentă se regăsește în zone, cum sunt axilele, palmele, tălpile, gâtul sau fața.

Cum poate fi combătută transpirația abundentă?

Cea mai comună metodă, care ajută la ținerea sub control a transpirației în exces, este reprezentată de folosirea antiperspirantelor. Pe lângă această metodă, utilă este tratarea cauzei care a generat hiperhidroza.

Atunci când pare că nu mai există nicio speranță, medicii vin cu o soluție inovatoare: toxina botulinică. Aceasta este o proteină naturală și purificată, care blochează temporar secreția unor substanțe chimice de la nivelul sistemului nervos, responsabile de „activarea” glandelor sudoripare. Toxina botulinică poate fi injectată la nivelul palmelor, picioarelor și axilei.

medic care injectează unei femei toxina botulinică
Atunci când pare că nu mai există nicio speranță, medicii vin cu o soluție inovatoare: toxina botulinică.
Adauga un comentariu