Actualitate

Tribunalul București a dispus suspendarea grevei STB. Totuși, încă se protestează în Capitală

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tribunalul București a dispus suspendarea grevei STB. Totuși încă se protestează în Capitală
Conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi

Tribunalul Bucureşti a admis joi cererea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de suspendare a grevei declanşate de sindicalişti, activitatea în transportul public din Capitală urmând a fi reluată imediat. Decizia instanţei este executorie.

Conducerea societăţii de transport public a depus joi la tribunal două cereri, în care solicită suspendarea grevei sindicaliştilor, precum şi constatarea nelegalităţii protestului organizat de angajaţi.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a dat dreptate STB, urmând ca cererea privind nelegalitatea protestului să fie judecată vineri.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.

În replică, conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

„Greva declanşată în această dimineaţa este ilegală. Există conexiuni directe, pe surse deschise, prin care domnul Petrariu, în calitate de lider de sindicat, alături de alţi lideri de sindicat, a provocat această grevă. Aceasta nu este o grevă ivită din senin, este o grevă ilegală în condiţii de pandemie, având în vedere că obligaţia legală era să scoată pe traseu măcar o treime din parc. (…) Există materiale şi documente care vor sta la baza unei plângeri penale, ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care s-au implicat în acest lucru”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.

Sindicaliștii ar fi manipulat angajații STB să declanșeze această grevă

Pe de cealaltă parte, directorul STB a anunţat că greva este una ilegală şi că în realitate sindicaliştii apără interesele personale ale unui lider de sindicat. De altfel, Adrian Criț explică faptul că nu se pot majora salariile cu 200 de lei în condițiile în care în 2021 salariile le-au fost majorate cu 10%. O eventuală majorare ar duce la insolvența companiei. STB are în prezent 10.600 de angajați.

Opinia directorului este că angajații ar fi fost manipulați de către sindicaț pentru a declanșa această grevă.

Nicușor Dan îl amenință pe liderul de sindicat al STB cu procurorii anti-corupție

Primarul Bucureștiului consideră că decizia Tribunalului București de a suspenda greva este clară și că ar trebui să fie pusă în aplicare de urgență.

„Decizia Tribunalului București din această după-amiază e clară: greva orchestrată politic de la STB se suspendă. E o decizie executorie, deci trebuie pusă în aplicare de urgență.

Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii. Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă.

Sunt în continuare deschis dialogului și aștept să discut cu sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice. Până la această oră nu am primit niciun răspuns la această invitație de a dialoga. În același timp, însă, mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede”, a declarat edilul Capitalei.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu