International

Turcia se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO. Președintele Recep Erdogan: „Nu vom ceda”

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Turcia se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO. Președintele Recep Erdogan Nu vom ceda
Recep Tayyip Erdogan afirmă că aceste două state găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat faptul că nu are absolut niciun rost ca delegațiile din Suedia și Finlanda să bată drumul până la Ankara, deoarece țara pe care o conduce se va opune prin veto aderării lor la NATO.

Liderul de la Ankara a ținut să acuze din nou Suedia şi Finlanda. Recep Tayyip Erdogan afirmă că aceste două state găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei”, a spus Erdogan, potrivit BBC.

Turcia a anunțat că se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO

Statul turc a anunțat încă de vineri, 13 mai 2022, cu privire la faptul că se opune prin dreptul de veto aderării Suediei și Finlandei la NATO. Președintele Turciei a susținut că ar fi a doua greșeală, după aderarea Greciei la NATO.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, spunea vineri Erdogan.

Mai mult decât atât, oficialul a adăugat și atunci că țările scandinave sunt „mult prea ospitaliere” cu organizații pe care Turcia le consideră teroriste, cum ar fi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Peste weekend, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a părut că a lăsat impresia în ceea ce privește o eventuală negociere. Astfel, duminică, 15 mai 2022, secretarul de stat american Antony Blinken se arăta „încrezător” că va fi atins un acord, la fel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Însă, astăzi, 17 mai 2022, președintele turc Erdogan a decis să spulbere speranțele, făcând anunțul deși cele două stateanunțaseră că trimit delegații la Ankara pentru a purta discuții despre problemele ridicate de Turcia.

Finlanda și Suedia vor să intre în NATO

Reamintim faptul că atât Finlanda, cât şi Suedia au anunţat că depun cereri de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei. Hotărârea a fost primită cu entuziasm, singura țară care a ridicat obiecții a fost Turcia.

Primirea de noi membri în Alianță nu poate fi făcută decât cu unanimitatea celor 30 de state membre. Mai mult decât atât, potrivit procedurilor, decizia trebuie apoi ratificată de fiecare stat membru în forurile naționale.

„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO. Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”, a declarat prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, în urma unei dezbateri despre politica de securitate.

În acest context, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a menționat că Turcia este o țară importanță pentru Alianță și dacă are îndoieli, trebuie ascultate cu seriozitate.

Dacă Turcia se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO, aceste două state nu vor putea înainta în procesul de intrare în cea mai importantă alianță politică și militară.

Adauga un comentariu