Boli si tratamente

Cum stii daca tusea ta este un semn al coronavirusului sau altceva

Publicat: 24 iun. 2020
consult plamani
Tusea COVID-19: uscata, persistenta

Tusea COVID-19: uscata, persistenta.  Timp de secole, medicii au ascultat diferite tipuri de tuse in cautarea unor indicii care sa ajute la diagnosticarea bolii de baza.

Tusea este un instrument valoros de diagnostic, dar de unde stiti daca aveti o tuse relativ inofensiva, o tuse de coronavirus sau altceva?

O tuse ocazionala este sanatoasa, dar una care persista saptamani intregi, produce mucus sangeros, provoaca modificari ale culorii flegmei sau e insotita de febra, ameteli sau oboseala poate fi un semn ca trebuie sa va prezentati un medic.

Daca ati mers la un medic cu tuse, va dori sa stie:

Cat a durat tusea? Zile, saptamani, luni?
Cand tusea este cea mai intensa? Noaptea, dimineata, intermitent pe tot parcursul zilei?
Cum suna tusea? Uscata, umeda?
Tusea produce simptome precum varsaturi, ameteli, insomnie sau altceva?
Cat de rau iti este? Interfereaza cu activitatile zilnice, este debilitanta, enervanta, persistenta, intermitenta?

Tusea COVID-19: uscata, persistenta si va lasa fara respiratie

Cele mai proeminente simptome ale COVID-19 sunt febra si oboseala si s-ar putea sa simti ca ai raceala sau gripa. Tusea este prezenta la aproximativ jumatate dintre pacientii infectati.

Avand in vedere ca COVID-19 irita tesutul pulmonar, tusea este uscata si persistenta. Este insotita de scurtarea respiratiei si dureri musculare.

Pe masura ce boala progreseaza, tesutul pulmonar este umplut cu lichid si s-ar putea sa respiri tot mai greu, deoarece corpul tau se lupta pentru a obtine suficient oxigen.

Cu flegma sau uscata?

In cazul unei tuse expectorante, apare flegma in tractul respirator inferior (plamanii si caile respiratorii inferioare).

Senzatia de umed este cauzata de lichidul cailor respiratorii si poate fi insotita de un sunet de respiratie scurta. Caile respiratorii inferioare au mai multe glande secretoare decat gatul, motiv pentru care infectiile tractului respirator inferior provoaca o tuse umeda.

O tuse uscata nu produce flegma. De obicei, incepe in partea din spate a gatului si produce un sunet latrat sau grosier. O tuse uscata nu-ti sugruma caile respiratorii, asa ca cei care sufera o descriu adesea drept o tuse nesatisfacatoare, potrivit sciencealert.com.

Infectiile nasului si ale gatului provoaca iritare in aceste zone si produc o tuse uscata cu dureri in gat. Aceste tipuri de tuse sunt adesea observate in gripa sau raceala.

Uneori, o tuse poate incepe in mod uscat, dar in cele din urma apare si expectoratia.

De exemplu, pneumonia cu infectii pulmonare incepe adesea cu o tuse uscata care uneori este dureroasa si poate provoca scurtarea progresiva a respiratiei. Pe masura ce infectia progreseaza, sacii de aer pulmonar (alveole) se pot umple cu secretii inflamatorii, cum ar fi lichid de tesutul pulmonar si sange, iar apoi tusea va deveni expectoranta. In aceasta etapa, sputa prezinta sange.

Tusea convulsiva

Tusea convulsiva este cauzata de infectia bacteriana care afecteaza celulele cailor respiratorii si provoaca iritare si secretie.

Printre simptome se numara zgomotul puternic, iar mucusul este adesea expulzat.

Tusea prelungita si puternica iti poate deteriora caile respiratorii sau poate cauza fracturi de coaste – de aceea este important sa stii cand este nevoie de ajutor medical.

Asadar, indiferent de sunet, urmariti-o si consultati un medic daca nu dispare sau se inrautateste.

Adauga un comentariu