Actualitate

Ucraina vrea să exporte cereale prin România

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina vrea să exporte cereale prin România
Portul Constanța ar putea fi folosit pentru exportul de cereale din Ucraina

În contextul războiului, Ucraina vrea să exporte cereale prin România. Concret, autoritățile de la Kiev negociează cu cele din România pentru a permite accesul la portul Constanța. În altă ordine de idei este bine de menționat că există riscul ca Ucraina să nu aibă ce să exporte din cauza agriculturii care suferă ca urmare a războiului.

Acest lucru vine şi după ce Rusia a bombardat Mariupol, unul dintre cele mai mari porturi din Ucraina. Practic forțele rusești au blocat toate porturile ucrainiene, limitând puterea de export a țării invadate.

Ucraina vrea să exporte cereale prin România

În aceste condiţii, cele ale războiului, Ucrainea vrea să exporte cereale prin portul Constanța din România. Decizia autorităților ucrainiene ar însemna o creștere a activității din portul românesc. Anunțul a fost publicat printr-un comunicat de către ministrul Agriculturii din Ucraina. În acelaşi comunicat, oficialul Guvernului a menţionat faptul că întreaga capacitate de export a țării are de suferit din cauza faptului că Ucraina este în război, iar Rusia are nave de război în Marea Neagră.

Situaţia s-ar putea schimba doar dacă Rusia va negocia pacea cu Ucraina. În schimb, dacă situaţia persistă sau se înrăutăţeşte, problema nu mai va fi cum va exporta Ucraina. Vorbim despre faptul că Oleh Ustenko, consilier prezidențial a menţionat că țara s-ar putea să nu mai aibă ce să exporte. În sensul că nu vor exista suficiente recolte pentru export.

Asta în condiţiile în care Rusia și Ucraina dețin peste jumătate din exportul mondial de floarea soarelui şi dețin procente foarte mari din exportul mondial de cereale. Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale, are suficiente stocuri pentru a-și satisface nevoile alimentare timp de doi ani, dar va pierde 1,5 miliarde de dolari pe lună din exporturile agricole din cauza invaziei rusești, a precizat ministerul.

O nouă criză alimentară mondială dacă războiul nu se oprește

Experţii mondiali din economie au precizat faptul că nu se pune întrebarea dacă va exista o criză mondială alimentară ci cât de mare va fi aceasta. Aceștia au arătat faptul că sancțiunile impuse Rusiei plus incapacitatea Ucrainei de a exporta cereale s-ar traduce printr-o penurie de materii prime.

„Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război. Acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să treacă mai departe și care va fi foarte probabil afectată. Pentru mine, nu este dacă intrăm într-o criză alimentară globală, ci cât de mare va fi criza ”, a declarat Svein Tore Holsether, șeful Yara Internaţional pentru BBC.

În aceste condiţii, Europa va fi puternic afectată de scumpiri ale alimentelor. Nici la nivel național situația nu este tocmai roz. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a anunțat faptul că țara nu va fi afectată direct de interdicțiile din Rusia, dar că prețurile mari din Europa vor veni și în țară. Oricum, Rusia a interzis exportul de cereale până în iunie 2022.

Adauga un comentariu