International

UE a decis să înceapă procesul de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei

Publicat: 07 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UE a decis să înceapă procesul de aderare a Ucrainei Republicii Moldova și Georgiei
Ucraina a cerut săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat

Astăzi, 7 martie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit să inițieze procesul de aderare prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

Agenția EFE relatează că decizia vine ca urmare a cererii formale transmise Bruxelles-ului săptămâna trecută.

Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

steag UE, Georgia, Rep Moldova și Ucraina
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit să inițieze procesul de aderare prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar

Procesul de aderare a fost declanșat de o cerere formală a Ucrainei

Ucraina a cerut săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat.

Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE, votată marţi, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.

cladire Parlamentul Europei
Procesul de aderare a fost declanșat de o cerere formală a Ucrainei

 

Ucraina a semnat cererea de aderare la UE imediat după începerea atacurilor armate ale Rusiei

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o luni, 28 februarie 2022, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a menționat că Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană. Acesta a susținut că soldații ucraineni au reușit să țină piept invadatorilor ruși și că este o urgență aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în contextul actual.

„Comisia Europeană va trebui să adopte o poziție oficială imediat ce va primi această solicitare. Aceasta înseamnă că și Consiliul va trebui să prezinte o poziție. Cred că dezbaterea pe această temă va avea loc în curând”, a subliniat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Zelenski cerere aderare UE
Ucraina a cerut săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat

Republica Moldova a urmat exemplul Ucrainei săptămâna trecută

Preşedintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană, pe care a adresat-o preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Maia Sandu a fost însoțită de prim-ministrul Natalia Gavrilița și de președintele Parlamentului Igor Grosu.

”Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, sunt cuvintele cu care Maia Sandu a făcut anunțul istoric pentru Chișinău.

După ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunii Europeană, Klaus Iohannis a salutat demersul omologului său de la Chișinău și a asigurat statul vecin că România va acorda tot sprijinul necesar cu privire la procesul de aderare.

„Salut cu căldură demersul istoric de astăzi al preşedintei Maia Sandu. România va continua să fie un susţinător sincer, constant şi activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene.

Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers”, a scris şeful statului, joi, pe Twitter.

Maia Sandu cerere aderare UE
Preşedintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană

Transnistria a cerut încă odată recunoașterea independenței

După ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiştii din Transnistria au cerut, din nou, recunoaşterea independenţei acestei regiuni.

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Transnistria
Transnistria a cerut încă odată recunoașterea independenței 
Adauga un comentariu