Titlurile zilei

Un ieșean devenit celebru în lume, dar puțin cunoscut în țară. Adrian Gor: „Cam toți colegii mei de facultate sunt plecați, nu cunosc pe cineva care să fi rămas în România” – FOTO

Publicat: 22 iul. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Un ieșean devenit celebru în lume dar puțin cunoscut în țară. Adrian Gor Cam toți colegii mei de facultate sunt plecați nu cunosc pe cineva care să fi rămas în România - FOTO
După experiența de predare dobândită la Universitatea Concordia, în prezent este profesor și coordonator al Programului de Diplomă în Arte Frumoase la Școala de Artă din Ottawa, predând istoria artei, desen figurativ și pictură în tempera în stil bizantin

Adrian Gor, artist canadian, originar din Iași, a revenit în orașul natal după ani de zile cu o expoziție-eveniment: „Prototipuri repovestite”. Întoarcerea lui Adrian Gor în România cu o expoziție de anvergură reprezintă o bucurie și o provocare. Lucrările sunt inspirate din viața personală și îi obligă pe privitori să își pună o serie de întrebări existențiale

Expoziția intitulată „Prototipuri repovestite” va fi găzduită de Galeria „Tonitza”, de pe strada Lăpușneanu, până pe 30 iulie, aceasta fiind chiar strada unde Adrian Gor și-a început călătoria artistică cu primele lucrări solo pe vremea când era elev, în 1994.

Petrecând mult timp într-un context occidental multicultural, Adrian s-a confruntat cu rădăcinile sale creștin-ortodoxe și cu imaginile culturii vizuale est-europene de inspirație bizantină. Aceste aspecte l-au determinat să pună la îndoială noțiunile de adevăr și de iluzie, în special când acestea sunt raportate la imagini ale bărbaților, surprinse atât în diferite epoci istorice, cât și astăzi.

„Ce înseamnă să fii bărbat? Aceasta este principala întrebare a vernisajului. Eu am plecat din Iași în Ottawa (Canada), imediat după ce am terminat Universitatea de Arte. Locuiesc acolo de peste 20 de ani. Motivele principale pentru care am decis să părăsesc România au legătură atât cu viața personală, cât și cu cea profesională. Pentru mine faptul că expoziția aceasta are loc în Iași, după aproape 30 de ani, pe aceeași stradă în care am expus perioada liceului este foarte emoțional”, a declarat Adrian Gor.

Expoziția cunoscutului artist, un mesaj către tată

Adrian Gor, în vârstă de 44 de ani, a menționat reporterilor BZI că motivul pentru care a ajuns în Canada, dar și laitmotivul expoziției „Prototipuri repovestite”, este reprezentat de tatăl său cu care nu a avut niciodată o relație.

„În Canada sunt coordonatorul Proiectului de Arte Frumoase și profesor. Sistemul educațional este diferit acolo. Predau Istoria Artei și Desen Figurativ. Am fost nevoit din punct de vedere economic să plec, după Revoluție plecau mulți români, era vorba despre oportunități… Apoi, eu m-am dus tocmai în Canada, nu Franța sau alte țări, pentru că mi-am dorit să mă întâlnesc cu tatăl meu, care a fost și este un tată absent. Părinții mei s-au despărțit de când aveam un an.

Eu nu îl văzusem toată viața, la 22 de ani am spus că vreau să-l cunosc neapărat, ca orice băiat, mi s-a părut normal. Deci acestea au fost motivele principale. Cam toți colegii mei de facultate sunt plecați, nu cunosc pe cineva care să fi rămas. Era o chestie generală, însă, într-adevăr, simbolul acesta parental, lipsa tatălui, faptul că știam că se află în Canada încă din copilărie a contat cel mai mult”, a menționat Adrian Gor.

După ce și-a regăsit tatăl ce l-a întâmpinat cu absența cu care era deja obișnuit, Adrian Gor și-a transpus toate sentimentele în lucrările sale, expuse acum la Galeria „Tonitza”.

„Pentru el am plecat în Canada, dar dorința mea a fost să fac artă, să caut, să cercetez. L-am cunoscut personal pe tata, imediat ce am emigrat în Canada… Lucrurile erau și sunt neschimbate. Este vorba despre aceeași indiferență, nepăsare. Am realizat că nu pot să schimb oamenii și așa a fost să fie. Prin artă am încercat să transform partea aceasta negativă în ceva creativ”, a precizat Adrian Gor.

Adrian Gor: „Când trăiești în afară, altfel înțelegi identitatea ta ca român”

În expunerile lui Adrian Gor, utilizarea culorii este foarte importantă. Folosind o paletă de albastru-violet până la maro-roșcat, artistul creează o experiență fiziologică și simbolică. Albastrul, care reprezintă distanța, contrastează cu roșul cald ce evocă apropierea.

„Când trăiești în afară, altfel înțelegi identitatea ta ca român. În Canada sunt oameni de peste tot. Astfel, îți pui mai multe întrebări. Când stai în România consideri că ești acasă, iei multe lucruri de-a gata, nu îți pui problema asta… Cine sunt? Cine sunt eu ca bărbat? În toți acești ani, mama a fost cea care a venit în vizită la mine, în Canada și îi datorez totul. Și expoziția aceasta a fost ideea mamei. Rolul mamei în viața mea de artist este special”, a povestit Adrian Gor.

„Sunt curios ca până săptămâna viitoare, când plec, să redescopăr Iașul, după atâtea decenii”

Artistul a revenit în Iași după 24 de ani, orașul natal unde trăiește mama sa, femeia căreia îi datorează totul.

„În anul 2017 am venit la București, am fost invitat în cadrul unei conferințe cu prof. Dragoș Patrașcu și cunoscutul Radu Carnariu, pentru câteva zile. Atunci, m-am mai reconectat puțin la ce se întâmplă în România, însă pentru mine este ceva absolut nou și sunt curios ca până săptămâna viitoare, când plec, să redescopăr Iașul, după atâtea decenii. Eu am o comunitate mare în Canada, am un nume acolo, am venit aici să expun, să mă reconectez cu țara și să îi văd pe cei dragi.

Aceasta este trauma românului plecat în străinătate, dacă ești determinat să îți faci o viață mai bună și ai o motivație, te realizezi, dar rămâne asta… Că cei apropiați sunt departe și trebuie să ții legătura cu toți. Toate lucrările mele sunt inspirate din istoria artei, apar întrebările cine sunt? Cine sunt eu ca bărbat? Persoana care tu crezi că ești ține de ideea de identitate, cultură. Canada îți oferă un spațiu neutru, unde ai posibilitatea să te gândești, să cauți răspunsuri la aceste întrebări. Eu încă caut”, a precizat Adrian Gor.

Menționăm că lucrările lui Adrian Gor au fost expuse de-a lungul timpului în Canada și în Statele Unite și sunt incluse în colecțiile permanente ale Galeriei Dadian din Washington, USA, ale orașului Ottawa și ale Școlii de Artă din Ottawa. Practica sa artistică și cercetarea doctorală au fost recunoscute și sprijinite prin mai multe burse oferite de Consiliul Canadian pentru Arte, Orașul Ottawa și Consiliul de Cercetare în Științele Sociale și Umaniste (SSHRC) al Canadei.

De asemenea, preocupările lui academice au condus la publicarea mai multor eseuri în reviste cu recenzii de specialitate din Canada, Marea Britanie și România, subliniind relevanța icoanelor bizantine pentru artiștii contemporani.

Comentarii
  • Stie cineva, cum se face placinte cu cartofi?
    Am mancat la bunica mea, cand eram mica…aveam 3ani, bunica mi-a spus reteta dar nu mai tin minte cantitațile precise! Acum, am 87 ani…dar nu-mi dati 48, la cat de bine arat dintr-o parte. 🙂
    Daca cineva stie reteta, va rog scrieti-o aici….sa afle si altii. Multumesc anticipat

  • Și tot dai târcoale României că te roade dorul de mâncarea românească, de tradiție și folklor. Recunoaște că nu ești mai fericit la străini, nici banii nu-ți umple dorul de casă, de rădăcina unde te-ai născut.Nu uita proverbul, frate: „Dar fie pâinea cât de rea tot mai bine-i în țara mea”

  • Lumea este mare și merita văzută si experimentata . O parte dintre romani cred ca sunt dați de la Dumnezeu sa fie romani .Și mai terminați cu “la străini” ca nu este nimeni străin pe acest pământ .Toți suntem “vecini”

Adauga un comentariu