Business în România

Un nou val de scumpiri pe piața imobiliară. Câți bani trebuie să scoată din buzunare cei care vor să își cumpere o locuință

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Un nou val de scumpiri pe piața imobiliară. Câți bani trebuie să scoată din buzunare cei care vor să își cumpere o locuință
În acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor.

Un nou val de scumpiri pe piața imobiliară. Apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti, înregistrând un avans cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar prețurile sunt mari și în alte județe ale țării. Iată câți bani trebuie să scoată din buzunare cei care vor să își cumpere o locuință.

Un nou val de scumpiri pe piața imobiliară

Analiza specialiștilor în imobiliare privind evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară arată că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti iar în prezent preţul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro.

„Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoză de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing și specialist în imobiliare.

Județele din țară cu cele mai scumpe locuințe

Cluj-Napoca, acesta este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche.

În Braşov, cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util. Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri, Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari.

De asemenea, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Constanţa a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util. Interesul potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile noi din acest oraş a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte a acestui an.

Primele luni ale anului 2024 au adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşiul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe.

Comentarii
  • Reclamă, și doar atât!! Nu știți ce să mai faceți să vă vindeți cocioabele. De aceea stau cele 5 blocuri de la Silk(Tesătura/Mătase) nevândute(pardon, sau vândut vreo 20 apartamente), fiindcă a ”crescut” cererea de locuințe. S-a cam terminat cu prosteala și cu prețurile de 2000 euro/mp. Când veți reveni la prețurile normale de 1400-1500 euro/mp, atunci veți putea spune că a crescut cererea de locuințe.

Adauga un comentariu