Actualitate

Un obicei iubit de români va fi interzis. Cei care încalcă legea vor primi amenzi uriașe

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Un obicei iubit de români va fi interzis. Cei care încalcă legea vor primi amenzi uriașe
Românii care iubesc grătarele, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei deoarece încalcă legea.

Un obicei iubit de români va fi interzis. Românii care fac grătare, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis pentru organizarea acestuia, se pot alege cu sancțiuni severe deoarece nu țin cont de regulile de conviețuire socială. Cei care încalcă legea vor primi amenzi uriașe.

Un obicei iubit de români va fi interzis

Românii sunt mari iubitori de grătare, mai cu seamă de 1 Mai, însă, se pot alege cu amenzi colosale, dacă locuiesc la bloc și încalcă regulile. Românii care iubesc grătarele, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei, deoarece încalcă legea.

Aprinderea focului în spații neamenajate / aprinderea focului în spații amenajate, fără supravegherea acestuia – între 2.000 și 5.000 de lei amenda; Desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/ sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 și 3.000 de lei amenda.

De asemenea, românii pot primi amendă de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural și/ sau construit; postarea de semne sau mesaje; tulburarea liniștii, deranjarea comunităților locale, a vieții sălbatice sau a altor vizitatori.

Reguli mai stricte pentru cei care stau la bloc

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Conform Legii pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile.

Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Conform prevederilor Legii nr. 61/1991, care reglementează viața în comun la bloc, respectarea orelor de liniște este obligatorie.

O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.

Comentarii
Adauga un comentariu