National

Un pensionar din România refuză să încaseze pensia pe motiv că e prea mică

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un pensionar din România refuză să încaseze pensia pe motiv că e prea mică
Un pensionar refuză să încaseze pensia pentru că e prea mică

Probabil este un caz unic în România. Un pensionar domiciliat în judeţul Vrancea refuza să îşi încaseze pensia pe motiv că este prea mică. Acesta spune faptul că dreptul nu i-a fost calculată corect participarea la bugetul statului.

Bătrânul ar putea să încaseze sume importante de bani dacă va solicita redeschiderea drepturilor. Pe de altă parte, autorităţile locale au afirmat că bătrânul nu deţine un cont bancar.

Un bătrân refuza să-şi încaseze pensia de drept

Ilie Diaconescu, pensionar ajuns la vârsta de 70 de ani, domiciliat în judeţul Vrancea este, probabil, singurul pensionar din România care pur şi simplu refuză să-şi încaseze dreptul legal.

Bărbatul a ieşit la pensie acum 5 ani, moment în care Casa Judeţeana de Pensii Vrancea a calcultat faptul că acesta a lucrat 16 ani, trei luni şi patru zile. Din totalul de ani lucraţi, bărbatul are 5 ani şi câteva luni lucraţi la grupa a doua de muncă.

Sunt cifre concrete, singurele de altfel, rezultate din cartea de muncă şi a adeverinţelor pe care Ilie Diaconescu le-a prezentat celor care i-au calculat pensia.

Totuşi, pensionarul este nemulţumit declarând faptul că i se face o mare nedreptate. Acesta susţine că a fost prejudiciat de ani buni de grupă pentru că unii funcţionari din cadrul Casei de Pensii Vrancea au comis mai multe greşeli. Situaţia nu poate fi dovedită cu acte.

Bărbatul a lucrat la o firmă care nu i-a dat acte doveditoare pentru grupa de muncă

Ilie Diaconescu a lucrat, de-a lungul anilor, în mai multe domenii. Acesta a fost frezor la Roman Braşov care este singura fabrică ce i-a oferit bărbatului adeverinţele necesarii încadrării în grupa de munca aferenta. Pensionarul a explicat că nemulţumirea lui este cauzată că, la o fabrică din Vrancea, nimeni nu i-a oferit nicio adeverinţă deşi condiţiile de muncă se încadrau în grupa a doua.

În altă ordine de idei, acesta este de părere că dacă ar putea face rost de documentele necesare, el ar fi trebuit să iasă la pensie la 62 de ani, nicidecum la 65 de ani. Totuşi, bărbatul nu deţine nicio dovata a faptului că ar fi lucrat în grupa a doua de muncă. În urma punctajului făcut de autorităţi, bărbatului i-a reieşit o pensie de doar 800 de lei pe lună, ceea ce este nemulţumitoare.

Solicit recalcularea drepturilor legale

Pensionarul solicita recalcularea drepturilor legale. Acesta menţionează că directorul de la fabrica în care a lucrat a făcut un lucru ilegal atunci când nu l-a încadrat în grupa a doua de muncă

„Cer să mi se dea grupă de la Cooperativa Prestarea. Fostul director mi-a spus că nu îmi dă grupă pentru că el nu a plătit, deci a încălcat legea. Să plătească acum şi să fie tras la răspundere. Vreau dovadă la mână să iau pensie din ţară din urmă, din 2012, pensie de drept”, spune Ilie Diaconescu într-o petiţie către Protecţia Consumatorilor din Vrancea.

De asemenea, bărbatul a făcut contestaţie şi faţă de pensia stabilită, soluţionată cu răspuns negativ de Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Bărbatul ar putea încasa o sumă mare de bani

Pentru că timp de 5 ani acesta a refuzat să încaseze pensia, bărbatul ar putea încasa oricând o sumă mare de bani. Concret, autorităţile locale au explicat faptul că, dacă pensionarul va solicita încasarea pensiei aferenta celor 5 ani, autorităţile se vor conforma şi vor livra banii. La un calcul amănunţit, pensionarul ar putea încasa peste 45.000 de lei, bani pentru cei 5 ani. Dacă până anul trecut exista în lege o prevedere că drepturile pot fi acordate de la data suspendării, cu respectarea termenului de prescripţie de trei ani, adică bărbatul putea solicita din urmă pensiile neîncasate, dar nu mai mult de trei ani în urmă, în prezent această prevedere a fost eliminată. Asta înseamnă că oricând acest pensionar poate cere banii din urmă.

„Problema lui este că refuză pensia şi nu are niciun cont bancar unde să-i fie viraţi banii, aşa cum i-am solicitat când a venit în audienţă. Se poate adresa instanţei, iar dacă între timp face rost de documente se poate face recalcularea”, ne-a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii Vrancea.

Adauga un comentariu