Economic Local

Un tânăr din Iași vrea să obțină profit din vânzarea unui produs consumat zilnic de ieșeni. A înființat un start-up și, cu banii de la stat, a cumpărat cel mai scump utilaj de pe piață – FOTO

Publicat: 28 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Ieșeanul în vârstă de 28 de ani a investit toți banii economisiți în acest business. Toate demersurile le-a făcut împreună cu soția și totul a mers „ca pe roate”, mai ales că banii au venit de la stat atunci când a avut nevoie de ei. Avea nevoie de un aparat performant și l-a achiziționat imediat ce a primit banii prin programul Start-Up Nation. „E cel mai scump de pe piața din Iași”, susține tânărul antreprenor

Ideea acestei afaceri i-a venit după ce a văzut că prietenii săi plecați în București au succes cu afacerile cu cafea. Nu s-a lăsat descurajat de greutățile birocratice și a aplicat în cadrul programului derulat cu banii de la stat. Înainte de a fi antreprenor, tânărul a muncit în construcții, iar după câțiva ani de muncă grea în acest domeniu, a decis că trebuie să facă o schimbare. Șansa oferită tinerilor prin programul Start-Up Nation a picat la țanc, iar banii i-a obținut repede.

„Am făcut un curs de barista la București, iar apoi am aplicat pentru programul Start-Nation. Banii pe care i-am primit prin program, cei 44.000 de euro, i-am investit în prăjitor. E cel mai scump de pe piața din Iași. Poate prăji 12 kilograme de cafea în 10 minute. Are capacitatea de a prăji 40 de kilograme de cafea pe oră, în 10 ore poate prăji echivalentul în cafea al propriei sale greutăți, adică 400 de kilograme. De asta am depus proiectul, pentru a cumpăra acest prăjitor, pentru că pe lângă acești bani am mai investit 60.000 de lei. Pentru că deținem propria noastră prăjitorie, supraveghem constant procesul de prăjire. În funcție de durată, tipul de prăjire al cafelei, espresso sau filtru, și alte elemente definitorii, ne asigurăm să potențăm ce e mai bun din fiecare origine primită”, susține Edmond Moraru.

Care sunt secretele unei cafele bune?

Ieșeanul susține că există anumite secrete și în prepararea cafelei.

„Cafeaua ia naștere din momentul cultivării arborelui de cafea, a climatului, a solului, a tipului de bob, a recoltării. Noi aducem cafea verde culeasă de pe plantații acreditate din Africa, Ethiopia, America de Sud, respectiv Columbia, Brazilia, America Centrală, din Csta Rica și Guatemala. Cafea «de specialitate» este o cafea care vine la pachet cu experiențe legate de proveniența boabelor, nivelul de aciditate, notele subtile, abilitățile persoanei care o prăjește. În primul rând, cafeaua este un fruct și nu ar trebui să fie amară, ar trebui să aibă gust fresh, de fruct, să fie echilibrată, să nu fie în nicio extremă, nici acră, nici amară”, mai spune ieșeanul.

Afacerile cu cafea sunt în plină dezvoltare

Afacerile cu cafea sunt în continuă creștere și în viitor ar putea apărea mult mai multe.

„Afacerea noastră, Noir, este una de suflet, pentru că le dăm clienților o cafea de specialitate, proaspăt prăjită, oferindu-le acestora transparență, aceștia regăsind pe punga resigilabilă cu valvă, adusă din Olanda, traseul cafelei și data prăjirii. Oferim cafea arabica de specialitate, care are punctaj SCA de peste 85 de puncte, un indicativ al calității. Vrem să oferim oamenilor care s-au săturat de gustul de ars și amar o alternativă. Cafeaua prăjită proaspăt va fi consumată în maximum 3 luni de zile, ideal în prima lună și jumătate. Target-ul nostru este să vindem câteva tone de cafea într-o lună și să avem prețuri cât mai mici. În jurul cafelei au apărut afaceri care se dezvoltă continuu pentru că, așa cum în viticultură sunt 9.000 de arome cunoscute, aici sunt 6.000, deci se poate dezvolta afacerea cu cafea”, susține Edmond Moraru.

Start-Up Nation, un program de succes

Start-Up Nation este unul din programele de succes derulate de stat. Ieșenii au fost interesați de accesarea fondurilor, în total fiind finanțate, în cei 3 ani de derulare a programului, aproximativ 1.000 de afaceri. În acest an, pentru antreprenorii din Iași vor fi virați în conturi aproape 20 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în mediul privat, în afaceri din diverse domenii de activitate. În această perioadă, beneficiarii din Iași semnează contractele de finanțare.

Adauga un comentariu