Actualitate

Un urs eliberat după 20 de ani de captivitate se învârte în cerc – FOTO, VIDEO

Publicat: 18 ian. 2021
ursul Ina a stat 20 de ani în captivitate și se învârte în cerc
Un urs eliberat după 20 de ani de captivitate se învârte în cerc

Imaginile cu un urs care este eliberat după 20 de ani de captivitate şi care se învârte în cerc au ajuns virale în România. Ursul, pe numele său Ina a stat captiv într-o gradină zoologică din Piatra Neamţ.

După atâţia ani de captivitate, ani în care a împărţit captivitatea cu sora lui, ursul Ina a fost eliberat de autorităţile locale. Sora ursoaicei a murit de curând.

Ursul Ina se învârte în cerc după 20 de ani de captivitate

Organizaţia nonguvernamentală AMP Libearty – Bear Sanctuary a postat un filmuleţ pe o reţea de socializare în care se poate vedea că ursul Ina se invarste în cerc. Femelă a fost crescută în captivitate şi ţinută într-o cușcă timp de 20 de ani. Asociația trage un semnal de alarmă referitor la impactul psihologic pe care captivitatea îl are asupra animalelor. Aceştia spun că spatiile mici sunt un rău real pentru animale și că imaginile prezentate de aceştia stau mărturie:

Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată! #Ina #zoo #bear se arată pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Ursul Ina a fost crescut în captivitate alături de sora acestuia care a decedat

Conform datelor prezentate pe site-ul instituţiei, ursul Ina a fost crescu în captivitate şi a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de spaţiu de plimbare dar şi jumătate de adăpost. Totuşi, sechelele rămase în memoria ursului se pot vedea şi după ani de zile de la eliberare

Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.

Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.

Sursă VIDEO: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Adauga un comentariu