Stiri medicale

Vaccinul anti-Covid-19: 6 concepții false

Publicat: 06 ian. 2021
seringa ser vaccin
Neîncrederea față de vaccinul împotriva Covid-19 continuă să crească.

Circulă multe știri false despre vaccinul anti-Covid-19 pe rețelele de socializare. Iata 6 concepții false despre vaccinul anti-Covid-19!

Vaccinarea împotriva coronavirusului Sars-Cov-2 a început în decembrie. Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer-Biontech (numit Comirnaty®) va fi administrat mai întâi celor mai vulnerabile categorii, dar va fi oferit apoi întregii populații. Totuși, nu va fi obligatoriu!

Neîncrederea față de vaccinul împotriva Covid-19 continuă să crească. Un sondaj efectuat de institutul BVA în decembrie 2020 a arătat că doar 44% dintre francezi intenționau să fie vaccinați împotriva infecției cu coronavirus. Din 32 de țări studiate, Franța a ajuns pe poziția a 30-a, înaintea Serbiei, unde 38% din populație este în favoarea vaccinului.

Femeile par mai circumspecte decât bărbații in ceea ce priveste vaccinul împotriva coronavirusului. Tinerii par, de asemenea, reticenți în a fi vaccinați: 28% dintre francezii sub 25 de ani și 67% dintre cei peste 65 de ani se gândesc să se imunizeze.

Aceasta neîncredere este alimentata si de o serie de știri false care înfloresc pe rețelele de socializare.

Vaccinul împotriva Covid-19 ar fi astfel responsabil pentru efecte secundare grave și frecvente, compoziția sa ar fi misterioasă, ar fi fost finalizat în grabă din motive financiare.

6 concepții false despre vaccinul anti-Covid-19!

Vaccinul Covid-19 ne va schimba genele

FALS. Este important să înțelegem diferența dintre ADN și ARN. ADN-ul nostru este comparabil cu o carte care ar conține toți „parametrii” corpului nostru: sexul nostru, culoarea ochilor noștri. Această informație genetică este blocată în nucleele celulelor noastre. ARN-ul este ca o fotocopie a acestei cărți: este folosit pentru a „codifica” funcțiile organismului. În orice caz, ARN-ul nu poate modifica ADN-ul din care provine, deoarece nu are capacitatea de a intra în nucleul celulei. Deoarece vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer este un vaccin „ARN”, nu există nicio șansă ca acesta să ne modifice moștenirea genetică, adică ADN-ul nostru.

Vaccinul Covid-19 conține aluminiu

FALS. Compoziția exactă a vaccinului dezvoltată de Pfizer-Biontech (Comirnaty®) a fost dezvăluită: o doză de 0,3 ml conține 30 micrograme de ARN mesager Covid-19, lipide și o doză minimă de potasiu și sodiu. Prin urmare, „fișa tehnică” a vaccinului nu menționează aluminiu. Particulele lipidice care conțin ARN mesager (și, în special, polietilen glicol sau PEG) nasc, de asemenea, preocupări: trebuie remarcat faptul că aceste lipide sunt utilizate zilnic în medicină pentru a lupta împotriva constipației. Sunt posibile reacții alergice la PEG, dar rare.

Vaccinul Covid-19 a fost scos prea repede

FALS. În primul rând, Comirnaty®, vaccinul dezvoltat de Pfizer-Biontech, a fost testat pe aproape 20.000 de persoane înainte de a fi lansat pe piață – de obicei, vaccinurile sunt testate pe 2000-3000 de persoane. Dacă acest vaccin a fost produs într-adevăr rapid (în câteva luni), tehnologia ARN messenger este cunoscută de câteva decenii, în special în oncologie: nu este nimic nou! În al treilea rând, acest vaccin a fost supus validării oficiale la nivel european după ce a fost examinat la fel de atent ca și alte medicamente care urmeaza să fie comercializate în Europa – procedura a fost pur și simplu accelerată.

Vaccinul Covid-19 are multe efecte secundare grave

FALS. Ar fi incorect să spunem că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer-Biontech nu are efecte secundare: printre efectele secundare „frecvente”și „foarte frecvente” (care se referă la 1% și 10% dintre pacienți) se numară durerile de cap, dureri musculare și articulare (mialgie și artralgie), oboseală, febră. Efectele secundare grave sunt rare: în timpul testelor, 4 din 18.000 de pacienți (0,02% ) care au primit o doză de vaccin au dezvoltat paralizie Bell și 0,3% dintre pacienți au dezvoltat afectarea ganglionilor limfatici.

Vaccinul Covid-19 a ucis deja oameni

FALS. Într-adevăr, în timpul testului vaccinului împotriva Covid-19 Comirnaty®, 6 participanți au murit. Dintre aceste 6 persoane, 4 au primit un placebo, ceea ce înseamnă că nu au fost expuși vaccinului. Apoi, din cei 2 decedați care au primit vaccinul, unul a murit de stop cardiac și celălalt de arterioscleroză, o boală cardiovasculară legată de pierderea elasticității arterelor. Oficialii din domeniul sănătății din SUA notează că „toate decesele raportate apar de obicei în cadrul grupelor de vârstă studiate și la o rată similară”. Probabil că nu are nimic de-a face cu vaccinul.

Vaccinul Covid-19 este contraindicat persoanelor imunodeprimate

FALS. Pacienții cu rinichi supuși dializei sau transplantului, persoanelor cu HIV (virusul SIDA), persoanelor tratate cu anticoagulante și/sau care suferă de o tulburare de coagulare (hemofilie, de exemplu) pot fi vaccinate împotriva Covid-19. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu.

Contraindicațiile privesc persoanele care au avut deja o reacție anafilactică (o reacție alergică severă) și copiii cu vârsta sub 16 ani. Vaccinarea nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.

Adauga un comentariu