Local

Viața părintelui Cleopa Ilie, povestită de părintele Calistrat Chifan. Iată cum a ajuns acesta stareț – VIDEO

Publicat: 16 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viața părintelui Cleopa Ilie povestită de părintele Calistrat Chifan. Iată cum a ajuns acesta stareț - VIDEO
Părintele Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie pe 10 aprilie la Sulița, Botoșani, a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a povestit în emisiunea BZI LIVE viața părintelui Cleopa Ilie. Cum a ajuns acesta stareț și prin ce întâmplări a trecut?

Părintele Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie, pe 10 aprilie la Sulița, Botoșani, a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria. El provine dintr-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie.

Părintele Cleopa a urmat cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. Cleopa Ilie a decedat pe 12 februarie 1998, în Neamț, România.

Viața părintelui Cleopa Ilie, povestită de părintele Calistrat Chifan: „Un mare sfânt al nostru din Botoșani”

Despre părintele Cleopa, părintele Calistrat spune că este un mare sfânt al nostru din Botoșani. Acesta a avut mai mulți frați, care au ales calea bisericii: Mihai a fost unul dintre evlavioși, Olimpiada a fost soră la o mănăstire, Vasile a fost rasofor la mănăstire, Gherasim a fost monah la mănăstirea Sihăstria. Mama acestuia, Agafia, a fost monahie la Mănăstire Agapia din deal, iar părintele Cleopa a venit la Sihăstria, la îndemnul părintelui Paisie Olarul, un alt sfânt contemporan nouă.

„Un mare sfânt al nostru din Botoșani, deși unele scrieri și unele izovoare spun că la rădăcină, dânsul după familie Ilie ar fi venind din partea Ardealului cu transhumanța, când ar fi fost problematica cu uneția și s-au stabilit din zona Moldovei, deși el e moldovean din Sulița, Botoșani. Crescut într-o familie de cinci copii sau șapte, nu îmi mai amintesc câți, știu că Mihai a fost unul din cei evlavioși, de care părintele vorbea, o soră Olimpiada, care a fost undeva soră la o mănăstire, mama Agafia, care a fost monahie la Mănăstirea Agapia din deal, Vasile care a fost rasofor la mănăstire, Gherasim, care a fost monah la mănăstire la Sihăstria și părintele Cleopa, cel din urmă al treilea, care Constantin Ilie a venit la Sihăstria, la îndemnul părintelui Paisie Olarul, un alt sfânt contemporan nouă, care și el trebuie să stea o zi în rândul sfinților. Ar fi o nedreptate din partea oricui, dacă părintele Cleopa ar sta în racla unui sfânt și cel care l-a format nu, pentru că avea o trăire extraordinar de frumoasă și de adâncă și de duhovnicească. A fost un desăvârșit.”, a relatat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Părintele Cleopa spune că starețul său de atunci, care era un om pe atât de drept, pe atât de sever, l-a pus să ciocănească într-un copac”

Atunci când a ajuns la mănăstire, părintele Cleopa a fost pus de starețul său de atunci, care era un fost foarte sever, dar drept, părintele Ioanichie Moroi, să ciocănească într-un copac. A stat acolo trei zile, timp în care i-a urmat rugămintea starețui. Când acesta a revenit la locul în care îl lăsase pe părintele Cleopa, i-a oferit o învățătură, care i-a pavat drumul întregului său parcurs prin viața bisericească: „Așa să fii și tu, dacă vrei să fii călugăr”.

„Părintele Cleopa, când a venit la mănăstire, spune că starețul său de atunci, care era un om pe atât de drept, pe atât de sever, părintele Ioanichie Moroi, l-a pus să ciocănească într-un copac. Era o buturugă și l-a pus să bată. Și a treia zi l-a găsit lângă buturugă și a întrebat: „Ți-a spus ceva butucul ăsta?” – „Nu” -„Dar ți-a spus că i-e sete, ți-a spus că i-e foame?” -„Nu” – „Păi așa să fii și tu, dacă vrei să fii călugăr”. Și l-a primit pe părintele Cleopa în mănăstire, l-au trimis la oi, la Piciorul Crucii, unde era stâna mănăstirii, și acolo a stat cu doi mari grei: părintele Antonie Olaru, pe care eu l-am prins în `88 în viață. De la el am învățat ceva extraordinar. Avea un vas mare de inox în care ardeau șapte plute și le adăpa cu ulei, în vremea lui Ceaușescu, când era criză de ulei. Și l-am întrebat de ce face treaba asta și a zis: „Una-i pentru vii, una-i pentru morți, una-i pentru cei bolnavi, una-i pentru cei din primejdii, una-i pentru cei ce vin la mănăstirea noastră și se roagă, una e pentru cei care nu se pot ruga și una e pentru copii.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Adauga un comentariu