Multe femei sunt îngrijorate și spun: „Vreau să pierd sarcina, ce să fac?”. De aceea, în articolul de față, vom vorbi despre metodele de întrerupere a sarcinii și despre efectele adverse ale acestora.
Avortul reprezintă pierderea sau întreruperea unei sarcini. Se consideră avort spontan atunci când sarcina este pierdută (adică nu s-a dorit terminarea acesteia) și întrerupere de sarcină sau avort programat, în momentul în care procedura este aleasă în mod voit sau este necesară.
Decizia de a întrerupe o sarcină nu este ușoară, fie din cauza consecințelor emoționale, fie din pricina posibilelor complicații ce pot apărea în urma avorturilor. Cu toate acestea, pentru unele femei, avortul este ultima soluție în gestionarea unei sarcini nedorite sau problematice.
Iată câte metode de întrerupere a sarcinii există.
Vreau să pierd sarcina, ce să fac?
Avortul poate fi medicamentos sau se poate realiza prin metoda chirurgicală.
Avortul medicamentos
Avortul medicamentos constă în administrarea unei combinații de două medicamente, unul menit să contribuie la despinderea embrionului de uter și altul cu scopul de a provoca contracții, pentru ca embrionul să fie, cu ușurință, expulzat. Această metodă de întrerupere a sarcinii se poate face până în săptămâna a șaptea de sarcină, adică la nouă săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații.
Avortul prin metoda chirurgicală
Avortul prin metoda chirurgicală se poate realiza astfel: cu aspirație manuală sau mecanică, prin dilatare și chiuretaj și prin dilatație și evacuare.
Întreruperea de sarcină cu aspirație manuală sau mecanică se poate realiza începând cu a șaptea săptămână de sarcină, însă nu mai târziu de săptămâna 14.
Avortul realizat prin dilatare și chiuretaj constă în îndepărtarea țesutului fetal, prin intermediul unui instrument similar unui clește sau a unui cârlig. Această metodă este una traumatizantă și presupune cele mai multe riscuri.
Întreruperea de sarcină prin dilatație și evacuare se realizează după 14 săptămâni și se impune doar în cazurile în care menținerea sarcinii pune în pericol sănătatea mamei sau fătul prezintă malformații. Cu o zi înainte de procedură, gravidei îi sunt administrate medicamente prin care se stimulează dilatarea colului, iar în ziua procedurii medicul elimină fătul prin aspirație sau mecanic.
Riscurile și efectele secundare ce pot apărea după o întrerupere de sarcină
Dacă ai luat decizia de a întrerupe sarcina, trebuie să știi că te poți confrunta cu: dureri abdominale, hemoragie, vărsături sau stări de greață. De asemenea, pot apărea și complicații, precum: hemoragie majoră, infecție, rănirea colului uterin, formarea unui țesut cicatricial la nivelul uterului, perforarea uterului, vătămarea altor organe și chiar deces. Aceste din urmă riscuri nu sunt foarte des întâlnite.
În ceea ce privește avortul medicamentos, acesta poate provoca reacții adverse, și anume: sângerări, crampe asemănătoare celor din perioada menstruală sau mai severe, febră, frisoane, greață, vărsături, avort incomplet (necesită chiuretaj) sau avort neefectuat (sarcina poate continua).