Culinar

Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Rețetă ca la bunica

Publicat: 02 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zarzavat pentru iarnă cu aspirină Rețetă ca la bunica
Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament utilizat pe scară largă - reduce febra, are efect analgezic și subțiază sângele.

Dacă ești în căutarea unei rețete simple de zarzavat pentru iarnă cu aspirină, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare îți vom explica, pas cu pas, cum să pregătești un zarzavat economic, rapid și incredibil de gustos.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament utilizat pe scară largă – reduce febra, are efect analgezic și subțiază sângele. În momentul în care este dizolvată, această substanță creează un mediu acid, fiind dăunătoare pentru organisme. Prin urmare, gospodinele din toată lumea au început să adauge una sau două comprimate de aspirină la zarzavat sau la murături, cu rol de conservant. Un astfel de truc este folosit chiar și astăzi, datorită faptului că aspirina este foarte ieftină și se găsește în casele tuturor. Cu toate acestea, unii medici sunt de părere că această substanță este, totuși, un medicament și nu are ce să caute în bucătărie.

o pastilă de aspirină
Un astfel de truc este folosit chiar și astăzi, datorită faptului că aspirina este foarte ieftină și se găsește în casele tuturor.

Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă ai nevoie de: patru kilograme de roșii coapte, două kilograme de ardei kapia, ardei gras sau gogoșari, opt morcovi potriviți, două rădăcini medii de țelină, pătrunjel, leuștean (după gust), o lingură de sare mare, grunjoasă și cinci pastile de aspirină (o jumătate de pastilă la 800 de grame de zarzavat).

Primul pas este să speli roșiile și să le lași la scurs. Apoi, taie-le în trei sau patru bucăți și dă-le prin mașina de tocat sau te poți ajuta de un robot de bucătărie. Pune-le într-un castron mare.

Următorul pas este să cureți morcovii și ardeii și să îi pui la robot. Amestecă totul cu roșiile tocate mai devreme. Acum, ia un cuțit și toacă foarte bine verdeața.

Înainte de a pune legumele la fiert, calculează proporția de aspirină, astfel: pentru fiecare kilogram de zarzavat, pui o pastilă, pentru un borcan de 800 grame, pui o jumătate pastilă, iar pentru un borcan de 400 grame, un sfert de pastilă. La cantitatea calculată de aspirină, mai este necesar să pui încă o pastilă.

Acum, a venit momentul să pui toate legumele în oală. Acoperă-le cu un capac și fierbe totul la foc mare, până când dă în clocot. Amestecă din când în când, pentru a reomogeniza legumele. După primul clocot, dă focul mai mic și lasă legumele să fiarbă aproximativ o oră. Îniante cu 20 de minute de a stinge focul, pune țelina curățată și dată prin răzătoare. Apoi, nu uita să pui sarea și aspirina pisată bine. Amestecă totul și când este gata, oprește focul și lasă zarzavatul să se răcorească, înainte de a fi pus în borcane. (pentru aproximativ 15-20 de minute).

După ce s-a răcorit, zarzavatul trebuie pus, cu grijă, în borcanele sterlizate. Ai, grijă, însă, să nu le umpli deodată, pentru că pot crăpa. Acum că borcanele sunt pline, pune-le în cuptor, pentru a se răci treptat. Dacă ai nevoie de cuptor, acoperă borcanele cu o pătură și pune-le într-un loc călduros, peste noapte. A doua zi le poți tranfera în cămară. Dacă borcanele sunt sterilizate bine, iar capacele sunt noi, zarzavatul ar trebui să țină mai mulți ani.

zarzavat în borcane
După ce s-a răcorit, zarzavatul trebuie pus, cu grijă, în borcanele sterlizate.

Cum sterilizezi corect borcanele?

După ce ai spălat și ai șters bine borcanele, punele într-o tigaie curată, cu apă, pe fundul căreia se află un șervet curat. Lasă-le să fiarbă aproximativ 10 minute, după care stinge focul și mai lasă-le 15 minute. Scoate-le pe un prosop curat de bucătărie.

O altă modalitate de sterilizare a borcanelor este să le pui curate și uscate într-o tavă, apoi să le bagi la cuptor la 150°-160°, pentru circa 15 minute. Scoate-le afară cu tot cu tavă și lasă-le la răcit. Le umpli cu zarzavat și rețeta este gata!

Borcanele pot fi sterilizate și în cuptorul cu microunde, doar că încap foarte puține.

Biscuiți de casă moi și pufoși

Adauga un comentariu