WoW!

10 utilizări ale cepei. O folosim nu doar pentru gătit

Publicat: 01 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
10 utilizări ale cepei. O folosim nu doar pentru gătit

Datorită proprietăților sale, ceapă este mai mult decât un simplu ingredient într-o multitudine de rețete. Ea te ajută să duci la bun sfârșit multe sarcini domestice și nu numai.

Ceapă este una dintre cele mai cunoscute legume, fiind folosită atât în scopuri culinare, cât și în medicină alternativă. Proprietățile sale antibiotice, detoxifiante și antioxidante sunt valorificate de sute de ani pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.

Ceea ce mulți nu știu este că, pe lângă gustul minunat și conținutul nutrițional extrem de bogat, ceapă are și numeroase întrebuințări în locuință, grădină și în tratamentele de înfrumusețare. Acest ingredient poate înlocui cu succes multe dintre produsele existente pe piață, fiind o opțiune mai ieftină și mai „prietenoasă” cu mediul înconjurător.

Citește în continuare pentru a afla 12 utilizări alternative ale cepei care sigur te vor surprinde!

1. Ceapă curăță grătarele și tigăile

Pentru a curăța arsură de pe grătar, tigăi și alte ustensile de bucătărie, poți valorifica proprietățile cepei. Compușii săi antibacterieni îndepărtează murdăria, dezinfectează și neutralizează mirosurile neplăcute. Înfige o furculiță într-o bucată de ceapă și freacă ustensilele pe care vrei să le cureți. Șterge-le apoi cu un prosop umed sau cu puțin detergent de vase.

2. Îndepărtează petele

Petele de transpirație sau urmele de pe hainele arse cu fierul de călcat pot fi îndepărtate ușor cu o bucată de ceapă proaspăt tăiată. Ceapă acționează la fel ca apa oxigenată, pătrunzând în țesătură, dar fără să afecteze materialul. Aplic-o direct pe pată. Lasă haina la înmuiat în apă rece, apoi clătește-o odată cu celelalte rufe.

3. Alungă insectele

Se pare că mirosul puternic al cepei este neplăcut pentru furnici, țânțari și multe alte insecte care ne invadează casele și grădinile. În loc să folosești insecticide toxice și dăunătoare, umple o farfurie cu ceapă tăiată și pune-o în calea insectelor. Poți, de asemenea, să pui câteva bucăți în apă fierbinte și să pulverizezi amestecul în locurile infestate.

4. Îndepărtează mirosul de vopsea

Mirosul neplăcut de lac sau vopsea poate fi neutralizat cu ajutorul unei cepe proaspete. Taie legumă în mai multe bucăți și așează-le în zonele în care mirosul este puternic.

5. Îndepărtează rugina

Multe produse metalice se pot deteriora în urma acumulării de rugină. Pentru a le readuce la forma inițială, freacă obiectele ruginite cu o bucată de ceapă, apoi lustruiește-le cu o cârpă curată.

6. Remediu pentru înțepăturile de insecte

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și revigorante, ceapă poate fi folosită ca remediu pentru iritațiile cauzate de înțepăturile de insecte. Taie o bucată de ceapă și aplic-o pe zona afectată. Poți să optezi și pentru suc proaspăt de ceapă.

7. Ameliorează iritațiile gâtului

Un decoct din apă și coajă de ceapă reduce inflamațiile și durerile în gât. Dacă nu îți place gustul, poți să adaugi puțină lămâie și miere de albine.

8. Tratează arsurile superficiale

Pentru a preveni infecțiile pielii cauzate de arsurile solare, masează zona afectată cu o bucată de ceapă proaspătă. Compușii săi sulfurici accelerează regenerarea și reduc usturimea și roșeața.

9. Reduce acneea

Proprietățile astringente și antibacteriene ale cepei ajută la tratarea acneei. Această legumă minunată reduce excesul de sebum și elimină inesteticele puncte negre care îți umbresc frumusețea.

Cu toate acestea, înainte de a aplica o mască, este bine să o testezi pe o porțiune mică de piele pentru a verifica dacă nu ai o reacție alergică sau o sensibilitate la acest ingredient.

10. Combate căderea părului

Proprietățile antimicrobiene ale cepei elimină mătreața și stimulează creșterea părului. Compușii săi antioxidanți combat căderea părului și ajută la creșterea unor fire noi, puternice și groase.

Nu trebuie decât să prepari o infuzie din ceapă și apă clocotită și să-ți clătești părul cu ea înainte să îl speli cu șampon.

Adauga un comentariu