Titlurile zilei

Alertă în Iași! DSV a declanșat o anchetă în cazul celor trei bărbați internați la Spitalul de Boli Infecțioase, diagnosticați cu antrax – FOTO

Publicat: 11 iul. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Alertă în Iași DSV a declanșat o anchetă în cazul celor trei bărbați internați la Spitalul de Boli Infecțioase diagnosticați cu antrax - FOTO
Anchetă în cazul pacienților cu antrax, din Iași

DSV Iași a declanșat o anchetă în cazul celor 3 pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase, diagnosticați cu antrax. Boala ar fi fost luată de la animalele arse și îngropate de proprietari. Simptomele acesteia sunt amețeala și leziunile la nivelul pielii. În prezent, pacienții internați sunt în stare stabilă

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a demarat o anchetă în cazul celor 3 pacienți care s-au infectat cu antrax, internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

„Am fost notificați de către DSP Iași cu privire la îmbolnăvirea a trei persoane, internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași cu simptomatologie specifică antraxului, în urma manipulării unor carcase de bovine suspecte de antrax, care provin dintr-o fermă de bovine. Echipa de control din cadrul instituției s-a deplasat în comuna Movileni, unde a discutat cu proprietarul fermei de vaci.

Acesta a spus că, în ultima perioadă, aproximativ 10-15 zile, i-au murit 6-7 capete de bovine, iar cadavrele au fost arse și îngropate pe pășune, dar nu își amintea cu exactitate unde ar fi fost îngropate. Pentru că proprietarul prezenta leziuni de culoare neagră la nivelul brațului drept, acuzând stări de amețeală, a fost trimis de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Împreună cu DSP Iași continuăm investigațiile privind identificarea tuturor persoanelor care au legătură cu acest caz”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași, care susține că au fost prelevate probe de la cadavre, ce vor fi analizate în laboratorul DSVSA.

Specialiștii instituției vaccinează animalele împotriva antraxului anual.

DSV Iași a declanșat o anchetă în cazul pacienților bolnavi de antrax

Potrivit verificărilor făcute de DSVSA Iași, bovinele proprietarului fermei cu 130 de capete nu prezentau semne de boală clinică. De asemenea, pe pășunea din apropierea fermei s-a găsit un cadavru ars de bovină, iar la o distanță de 300 de metri a mai fost descoperit unul, în stare avansată de putrefacție.

La o distanță de aproximativ 1,5 kilometri de locul unde pășunează bovinele din proprietatea fermierului din comuna Movileni au fost găsite resturi de cadavre provenite de la bovine moarte și tranșate. De asemenea, au fost identificate două cadavre de bovine, localizate la marginea pădurii limitrofe cu pășunea unde se aflau bovinele lui Ionel Bostan, fermierul din comuna Movileni, care s-a îmbolnăvit de antrax. Acesta este internat la Spitalul de Boli Infecțioase și susține că se simte mai bine.

„Un prieten de-al meu și eu suntem internați. De la un animal am înțeles că ne-am îmbolnăvit. Din ce știu eu, atunci când e secetă se dezvoltă boala asta. Cred că pe șes s-a dezvoltat, unde a fost crăpat pământul tare. Se poate lua de la animalele care pasc și iau boala. Sunt pe tratament, cu prietenul meu. De 25 de ani, de când am ferma, nu am avut probleme. Deodată au apărut simptomele și am avut ceva dureri. Colegul de lângă mine, la fel. I s-a umflat mâna, se învinețea, iar acum, de când i-a tratament, și-a mai revenit. Trebuie să ai o rană deschisă și să intre în sânge ca să te îmbolnăvești”, spune Ionel Bostan, unul dintre pacienți și proprietarul fermei de bovine din Movileni.

Florin Roșu: „Antraxul este o boală infecțioasă deosebit de gravă”

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, susține că pacienții răspund la tratament și atrage atenția că antraxul este o boală periculoasă.

„Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratamentul specific imediat. Din nefericire, unul dintre pacienți a avut nevoie și de intervenție chirurgicală. În decursul zilei de astăzi (n.r. – 10 iulie), în urma obținerii analizelor specifice vom putea spune cu certitudine dacă discutăm într-adevăr de antrax cutanat sau de o altă patologie. În momentul de față, pacienții sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator. Urmează tratamentul și sunt urmăriți multidisciplinar.

Antraxul este o boală infecțioasă deosebit de gravă, determinată de o bacterie foarte rezistentă. Există mai multe forme de antrax. Discutăm de antrax cutanat, antrax gastrointestinal, antrax respirator și cel orofaringian. Cea mai comună formă este cel cutanat, cunoscut popular ca și «buba neagră», fiind caracterizat de o leziune care în mijloc are un punct negru. Dacă tratamentul este inițiat precoce, anume antibiotice, rata de mortalitate este una foarte mică. Cea mai gravă formă este reprezentată de antraxul respirator, care se manifestă prin probleme respiratorii grave.

Acestea sunt din ce în ce mai acute, iar la un moment dat duc la o insuficiență respiratorie gravă. Important de menționat este faptul că boala avansează până la stadiul de a determina șoc și meningită, mortalitatea fiind de 90 la sută”, susține Florin Roșu, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Antraxul poate fi luat de la animalele bolnave

Specialistul le recomandă ieșenilor să fie atenți la proveniența cărnii de consum, pentru a nu se îmbolnăvi.

„Antraxul gastrointestinal este determinat de indigestia alimentelor, a cărnii insuficient preparate, obținute în urma sacrificării animalelor care au avut această bacterie. Ca și măsuri de prevenție, vom fi foarte atenți la ceea ce reprezintă consumul de carne, vom consuma doar carne provenită de la animale sacrificate în abatoare, care respectă normele în vigoare.

Nu vom intra în contact cu bovinele care ridică suspiciunea de antrax și, mai mult decât atât, vom face în așa fel încât, dacă apar suspiciuni de contact cu animal bolnav, vom începe un tratament cu antibiotice, dar nu înainte de a efectua un consult de specialitate. Ca și prevenție, există, în momentul de față, un vaccin care este destinat persoanelor care sunt expuse în mod frecvent acestei bacterii, anume persoanele care lucrează în laboratoare specializate sau anumiți medici veterinari”, declară Florin Roșu, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Antraxul este o boală potențial fatală, dată de bacteria Bacillus anthracis. Este rar la oameni şi apare mai ales la vite, cai, oi și capre. DSV Iași a declanșat o anchetă în cazul celor 3 pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase, bolnavi de antrax, astfel că rezultatele vor fi publicate în curând.

Comentarii
  • bineinteles ca veterinarul concesionar platit cu 100 de milioane pe luna e curat ca lacrima, pe hartie el a vaccinat toate animalele si i s-au decontat toti banii

  • Voi nu aveti idee cam ce se intampla la acele „ferme” de acolo. Animalele tinute in conditii execrabile in frig, ploaie, mizerie. Totul pentru subventie. Cum murea o vaca cum il chemau pe tiganul care vinde mici in iarmaroc la Carniceni. Comuna Movileni nu este altceva decat o enclava unde nu exista primar, viceprimar, nu exista legi. Pe drumurile din sat copiii conduc motociclete si masini, iar politia desi stie se face ca nu vede. Fiecare face ce vrea si cum vrea. Asa ca nu e de mirare ca a aparut focar de antrax. Cei trei sunt doar inceputul.

  • daca nu au grija de vaci, ce sa mai zici de caini si pisici …………………indivizi cu creieru in pantaloni……………….De i-ai castra, sa nu mai faca nimic…………..

  • pe sosea la iesire din Popricani spre pod, sunt mereu doi cai – pe soseaua pe care se circula cu viteze de peste 60………….. Ce or face stapanii cailor ? un cal si un manz……………NEGLIJENTA OMULUI DE LA TARA –

Adauga un comentariu