National

Alexandru Rafila, despre decesul a doi prieteni, uciși de COVID-19: „Sunt persoane dragi și, când nu ai cum să le ajuți, este traumatizant”

Publicat: 23 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre decesul a doi prieteni uciși de COVID-19 Sunt persoane dragi și când nu ai cum să le ajuți este traumatizant
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

În cadrul unui interviu acordat la postul de televiziune Realitatea PLUS, Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre decesul a doi prieteni, care au pierdut lupta cu noul coronavirus.

„Au fost doi colegi, profesori de la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”: domnul profesor Băjenaru, care era un om tânăr, un foarte cunoscut neurolog, un om bun, care ajuta multă lume și un profesor de-ai mei, care de curând s-au prăpădit. (…) Sunt și cazuri complicate, cazuri care sunt foarte serioase. Sunt persoane care ne sunt dragi și practic când nu ai cum să le ajuți lucrul ăsta este cel mai traumatizant, mai ales pentru medicii care îngrijesc direct pacienți.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a amintit că este pusă o presiune foarte mare pe medicii din toate spitalele din țară.

Eu nu îngrijesc direct, sunt în zona de diagnostic, de laborator. Presiunea emoțională pentru colegii mei din secțiile Institutului Matei Balș și din toate secțiile spitalelor din țară este foarte mare”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila avertizează: “În 10 zile vom ajunge că Lombardia!”

După ce pandemia a pus stăpânire pe România, Alexandru Rafila avertizează că  în 10 zile vom ajunge în situația Lombardiei, cu 7000 de cazuri la zi.

Un nou lockdown este cea mai optimă soluție pe care o putem adopta, conform medicului. Chiar dacă viața socială și cea economică vor avea de suferit, trebuie să facem acest efort pentru a putea trece de impas.

”Este o solicitare pe care eu o înțeleg dintr-un anumit punct de vedere. E o îngrijorare profesională, și eu sunt foarte îngrijorat că avem această creștere a numărului de cazuri. Probabil că dumnealor văd că singură posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în Terapie Intensivă că o oprire a activităților. Ea are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară.

În general, chiar și țările care au avut probleme foarte serioase, gândiți-vă la Italia, Spania și Franța într-o anumită măsură, au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

Alexandru Rafila este de părere că România ar trebui să urmeze modelul Suediei

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății apreciază că modelul suedez ar putea reprezenta o variantă, pe care și țara noastră ar putea să o adopte. El menționează că Suedia este țara care înregistrează în prezent cele mai puține cazuri din UE.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare“, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu