Economic Local

Atenție de unde cumpărați carnea de porc pentru masa de sărbători. Puteți ajunge la spital dacă nu respectați aceste reguli

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție de unde cumpărați carnea de porc pentru masa de sărbători. Puteți ajunge la spital dacă nu respectați aceste reguli

Autoritățile atrag atenția asupra pericolului la care sunt expuși consumatorii care nu cumpără produse din unități autorizate sanitar veterinar

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași dispun mai multe recomandări celor care vor să consume carne de porc, de sărbători. În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare când crește consumul de produse din carne în această perioadă, dar și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane sunt dispuse mai multe măsuri specifice. De asemenea, vor fi intensificate controalele efectuate de către inspectorii sanitar veterinari. Vor fi verificate condițiile de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman.

Parazit care poate provoca decesul

Pentru siguranța consumatorilor, DSVSA recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Astfel, sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial. În această situație, examenul trichineloscopic este efectuat de către proprietarii animalelor. Testele se pot efectua de către medicul veterinar din localitate sau se poate realiza în piețele agroalimentare din municipiu. Examenul trichineloscopic este metoda principală prin care se poate depista parazitul Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie. Acest parazit poate provoca afecțiuni grave, ce se pot finaliza cu decesul persoanelor care au consumat carnea infestată.

Se pot depune reclamații

Persoanele care vor fi descoperite că transportă carne de porc fără documente valabile riscă să rămână fără marfă și sunt drastic sancționate. Specialiștii avertizează că este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Toate măcelăriile, carmangeriile, magazinele alimentare, restaurante, unități alimentare publice, vor fi controlate de DSVSA Iași. Persoanele care vor să depună o reclamație o pot face apelând numărul de fix al instituției, disponibil pe site-ul DSVSA Iași.

Adauga un comentariu