Actualitate

BNR confirmă faptul că românii sunt din ce în ce mai datori la bănci în mandatul premierului Florin Cîțu

Publicat: 28 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
BNR confirmă faptul că românii sunt din ce în ce mai datori la bănci în mandatul premierului Florin Cîțu
Românii sunt din ce în ce în ce mai datori la bănci

Un raport întocmit de Banca Naţională Română (BNR) scoate la iveală faptul că românii au acumulat mai multe datorii la bănci. În timp ce premierul Florin Cîțu, economist de profesie, susţine că în România creşte puterea de cumpărare, situaţia reală pare să stea diametral opus.

Așadar, raportul BNR menţionează faptul că restantele populaţiei au crescut în iunie 2021 cu 3,4% comparativ cu suma raportată în luna precedentă.

BNR susţine că românii sunt din ce în ce mai datori la bănci

Raportul întocmit de BNR scoate la iveală faptul că românii devin din ce în ce mai datori băncilor, raportând creșteri ale datoriilor, de la lună la lună. Așadar, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor este de 4,7 miliarde de lei în luna iunie 2021, comparativ cu luna precedentă când înregistra o cifră mai mică cu 3,4%. Totuşi, restantele în valută au scăzut cu 3,7% la suma totală de 1,43 de miliarde de lei.

Totalul creditelor în lei era, în iunie, de 214,27 miliarde de lei (cu 2,12% peste valoarea din luna precedentă), din care 81,869 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 127,456 miliarde de lei împrumuturi luate de populaţie.

Creditele în valută totalizau 89,715 miliarde echivalent lei în iunie 2021 (cu 0,43% mai puţin faţă de mai 2021), din care 52,831 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi 29,708 miliarde de lei credite luate de populaţie.

Premierul Florin Cîțu se laudă cu creșterea economică şi cu creșterea puterii de cumpărare

În tot mai multe texte publicate de reţelele de socializare, premierul Florin Cîțu susţine că România o duce bine din punct de vedere economic. Acesta menţionează faptul că există o creștere economică fără precedent iar puterea de cumpărare a românilor a crescut simțitor. Totuşi, una dintre postările respective a adunat mai multe reacţii negative, oamenii susţinând că în timp ce produsele de bază s-au scumpit, salariile şi pensiile au rămas la fel.

De altflel, prezent la Forumul Naţional de Redresare, Florin Jianu a anunţat un lucru nu tocmai pe plagul Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. Conform unui raport întocmit de o agenţie, rata şomajului în rândul tinerilor needucaţi din România a ajuns la 23%, înainte de pandemie fiind de 17%.

Tot anul 2020 şi o parte din anul 2021, criza sanitară a preluat cumva agenda publică. Încet, încet, am realizat şi faptul că şi economia e la fel de importantă. Cred că trebuie să ne raportăm întotdeauna la realitate şi m-aş uita la zona de resurse umane. Şapte din zece tineri s-au înscris în acest an la Bacalaureat. Deci, trei din zece nu s-au înscris… Un lucru extrem de grav pentru viitorul nostru ca societate, incluzând aici economia, felul în care va arăta România, forţa ei de muncă. a precizat Florin Jianu.

Referitor la soluții pro-natalitate, România stă extrem de prost. Vorbim despre faptul că, țara are o mare criză a locurilor de muncă din cauza îmbătrânirii populației dar și din cauza migrației. Românii apți de muncă pleacă din țară iar locul lor este lăsat liber, patronii apelând de cele mai multe ori la forță de muncă din Asia.

Adauga un comentariu