Stiri medicale

Câinii pot depista Covid-19 cu o precizie remarcabilă

Publicat: 04 aug. 2020
Câinii pot depista Covid-19

Câinii pot depista Covid-19. Câinii s-au dovedit a fi remarcabil de eficienți în depistarea Covid-19 cu adulmecarea lor super sensibilă.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară Hanovra din Germania au antrenat opt ​​câini sniffer din armata germană pentru a identifica mirosurile asociate cu SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19, în probe de salivă umană și flegmă. După o săptămână de antrenament, au putut să diferențieze probele de la pacienții infectați și persoanele neinfectate cu o precizie de 96%. Au avut loc 1.157 de indicații corecte de depistari pozitive, 792 de depistari negative, și de aproximativ 63 de indicații sau depistari incorecte.

Cercetarea este considerată un mic studiu pilot, dar descoperirile promițătoare sugerează că câinii sniffer ar putea juca un rol în detectarea și gestionarea infecțiilor cu Covid-19 în viitor. Studiul a fost publicat săptămâna trecută în revista BMC Infectious Diseases.

„Aceste descoperiri preliminare care indică faptul că câinii pre-dresați pentru detectarea mirosului pot discrimina în mod fiabil, precis și rapid între probele de la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și testele negative este cu adevărat interesant. Am construit o bază solidă pentru studii viitoare pentru a explora daca câinii pot fi folosiți pentru a disocia, de asemenea, între diferitele cronometre ale bolii sau fenotipurile clinice”, a spus profesorul Holger A Volk, de la catedra de medicină și chirurgie pentru animale mici de la Universitate de medicină veterinară Hanovra, într-un comunicat, potrivit iflscience.com.

Câinii pot depista Covid-19

Câinii care identifica bolile nu este o idee nouă. Câinii Sniffer au fost folosiți anterior pentru a detecta boala Parkinson, malaria, unele forme de cancer și o serie de boli respiratorii infecțioase.

Aceștia sunt capabili să facă acest lucru prin nasul lor fin, care poate simți substanțele chimice cunoscute sub numele de compuși organici volatili (COV). Bolile pot modifica subtil procesele metabolice ale organismului și pot duce la producerea de diferite COV-uri care intră în fluxul sanguin și, în cele din urmă, sunt excretate în respirație sau urină. În mod remarcabil, câinii sunt capabili să diferențieze între parfumul acestor minusculi compuși, în concentrații de până la 0,001 părți pe milion. Acest lucru se datorează celor 200 – 300 de milioane de receptori olfactivi găsiți în nasul câinilor (pentru comparație, oamenii au doar 5 milioane). După cum arată acest studiu, câinii par să poată identifica COV-urile asociate cu Covid-19.

Nu este clar cum ar putea fi implementată această cunoaștere în lumea reală, dar cercetătorii sugerează că ar putea fi folosită în țările care se luptă pentru a obtine teste de diagnostic.

„În țările cu acces limitat la testele de diagnostic, câinii de detecție ar putea avea apoi potențialul de a fi folosiți pentru detectarea în masă a persoanelor infectate. Lucrări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai bine potențialul și limitarea utilizării câinilor pentru detectarea bolilor respiratorii virale”, concluzionează cercetătorii în studiul lor.

Comentarii
  • ,,Că câinii” de 2 ori și ,,daca câinii” o data!!??Voi ce scrieți…..ați auzit de cacofonii?
    Asta că cat în buzunar.Nu câtă că câți degeaba

Adauga un comentariu