Sanatate

Care sunt cauzele otitei medii? Iată care este cel mai bun tratament pentru această afecțiune – VIDEO

Publicat: 03 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cauzele otitei medii Iată care este cel mai bun tratament pentru această afecțiune - VIDEO
Otita medie reprezintă o afecțiune frecventă la copii și adolescenți, dar poate apărea și la adulți, în perioada primăverii sau a toamnei.

Cauzele otitei medii sunt dintre cele mai diverse, dar des întâlnită este infecția virală. Iată explicația medicului primar ORL Raluca Neagu-Movilă, care a venit în emisiunea BZI LIVE și a discutat despre afecțiunile urechii.

Otita medie reprezintă o afecțiune frecventă la copii și adolescenți, dar poate apărea și la adulți, în perioada primăverii sau a toamnei. Această afecțiune a urechii are nevoie de tratament, deoarece, dacă este lăsată netratată sau nu este tratată corespunzător, poate evolua de la acută la cronică. În acest caz, este destul de mare riscul de a dezvolta complicații care să afecteze auzul.

Otita medie mai poate lua forma otitei medii seroase, care vizează acumularea de apă în ureche, fapt ce duce la slăbirea calității auzului pentru o anumită perioadă de timp.

Care sunt cauzele otitei medii? Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Se produce într-un context de infecție virală”

Printre cauzele care duc la apariția otitei medii se numără infecțiile cu anumite bacterii, cum sunt: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis și, mai rar, Pseudomonas aeruginosa și Stafilococcus aureus.

De asemenea, otita medie mai este favorizată și de virozele respiratorii, sinuzite, rinite sau alergii. Ca factori de risc cunoscuți pentru această afecțiune sunt umezeala, frigul, aerul poluat și fumul de țigară.

„Otita medie se produce, de obicei, într-un context de infecție virală, la răceli, pentru că e o inflamație la nivelul casei timpanului și dacă ventilația din urechea medie nu este corespunzătoare, de obicei prin obstrucție nazală, când ești răcit, ai nasul înfundat. Asta înseamnă că se inflamează mucoasa de la nivelul nasului.

Mai există niște formațiuni în nas, care se numesc cornete și merg până în posterior, până în apropierea trompei lui Eustachio și dacă se umflă, uneori, blochează această trompă și urechea nu se mai ventilează foarte bine.”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cum se tratează otita medie? Iată care este cel mai eficient tratament

Tratamentul otitei medii este prescris în funcție de stadiul bolii și poate să constea în: antibiotice (pentru înlăturarea infecției), analgezice (pentru ameliorarea durerii) și antitermice (pentru scăderea febrei, în cazul în care aceasta există). Schema de tratament poate să includă și medicație pentru descongestionarea nasului sau medicamente pentru alergii. Utilă este și menținerea unei bune igiene a urechii, prin curățarea sa cu diferite soluții auriculare.

Din păcate, otita medie poate suferi complicații, situație ce necesită aspirație auriculară. Prin acest proces, medicul absoarbe, cu ajutorul unui aspirator special, puroiul din ureche.

„Otita virală doare, pentru că e inflamația aceasta a timpanului și timpanul este dureros, pentru că de multe ori este în tensiune. Și atunci, ca să nu mai doară, dacă pacientul se duce la farmacie, farmacistele îi recomandă să își pună picături în ureche, să nu-l doară urechea. Nu, ideea este să își pună picături în nas, ca să dezobstrueze nasul, ca să poată acel orificiu al trompei lui Eustachio să fie gol cât de cât și să nu mai apară acea presiune. Că se creează pe timpan o presiune negativă, dacă nasul este înfundat.”, a adăugat dr. Raluca Neagu-Movilă, medic primar ORL.

Adauga un comentariu