Sanatate

Cât timp se iau calciul, magneziul, zincul și seleniul? Află care sunt beneficiile acestor minerale

Publicat: 26 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât timp se iau calciul magneziul zincul și seleniul Află care sunt beneficiile acestor minerale
Calciul, magneziul, zincul și seleniul sunt câteva dintre elementele nutritive de care organismul are nevoie, pentru a funcționa așa cum trebuie și pentru a se păstra puternic.

Dacă ai început să-ți administrezi calciu, magneziu, zinc și seleniu, dar nu știi cât timp să le iei, ai nimerit cum nu se poate mai bine. În acest articol, îți dezvăluim care sunt beneficiile acestor minerale și ce perioadă de timp trebuie să urmezi o astfel de cură.

Calciul, magneziul, zincul și seleniul sunt câteva dintre elementele nutritive de care organismul are nevoie, pentru a funcționa așa cum trebuie și pentru a se păstra puternic. Foarte multe persoane sunt de părere că vitaminele și mineralele reprezintă unul și același lucru, dar nu este așa. Mineralele, asemenea vitaminelor, constituie nutrienți importanți care pot fi întâlnite în alimentele consumate. Diferența constă, în primul rând, în faptul că vitaminele sunt substanțe organice, care au în compoziția lor elementul carbon, iar mineralele sunt substanțe anorganice.

Cât timp se iau calciul, magneziul, zincul și seleniul?

Medicii recomandă asimilarea a 100 mg de minerale esențiale din alimentație în fiecare zi. Foarte importante sunt calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul și clorul, dar și zincul și seleniul.

În ceea ce privește calciul, acesta este cel mai abundent mineral din organismul uman. Are funcții structurale extrem de folositoare, încât dacă rezervele sale s-ar pierde în întregime, corpul s-ar reduce la o masă tisulara lipsită complet de forma şi consistenţă. Lucrul acesta poate fi explicat prin prezența calciului în structurile care creează arhitectura corpului, cum sunt scheletul, cartilajele și dinții. Mai exact, aproximativ 99% din calciul total este stocat în aceste structuri dure, restul de 1% mergând către celulele nervoase, sânge, dar și în alte structuri tisulare cu un rol esențial.

Magneziul este util în procesele metabolice. Acest mineral este inclus în producerea și în transportul energiei necesare numeroaselor procese fiziologice. Magneziul este implicat în proteinogeneză, în metabolismul lipidelor şi glucidelor, catalizează o mare parte din reacţiile biochimice, are rol în contracţia şi relaxarea musculară.

Zincul este un oligoelement mineral. Organismul adult conţine 2-3 grame de zinc, peste 50% din acesta fiind concentrat în muşchi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul şi pancreasul au un mare conţinut în zinc).

Seleniul este un mineral care sporeşte capacitatea antioxidantă şi calitatea fluxului sanguin şi, astfel, măreşte rezistenta organismului în fata bolilor şi a efectelor stresului. Mai mult decât atât, poate să combată stresul oxidativ şi inflamaţia datorită diferitelor tipuri de selenoproteine ​​găsite în seleniu.

Aceste minerale pot fi luate din alimentație, motiv pentru care este recomandat să ai o dietă echilibrată și să consumi numai alimente sănătoase. Însă, în cazul în care, în urma unor analize medicale, se descoperă un deficit, este recomandat să administrezi suplimente pe bază de calciu, magneziu, zinc și seleniu atât timp cât este necesar. Medicul este singurul în măsură să stabilească acest lucru.

Rolul mineralelor în organism

Mineralele sunt elemente care se găsesc în mod natural în sol și în apă și au un rol fundamentul în viețile tuturor. Acestea sunt extrem de importante pentru buna funcționare a transformărilor și a reacțiilor metabolice din organism. Dacă mineralele lipsesc, sănătatea fizică și mentală este puternic afectată.

Aceste substanțe, cu precădere calciul, magneziul, zincul și seleniul, au efect asupra sistemului nervos, imunității, sistemului musculo-scheletic, metabolismului energiei și funcțiilor cognitive, cum sunt memoria și concentrarea. În plus, au rol în menținerea nivelului optim de testosteron și susțin funcțiile reproductive.

În cazul în care există un deficit de minerale, organismul se resimte și se manifestă prin: oboseală, calitate redusă a unghiilor, părului și pielii și diferite probleme de sănătate.

Adauga un comentariu