Sanatate

Ce este criza anginoasă și când apare? Explicațiile medicului Florin Mitu – VIDEO

Publicat: 06 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este criza anginoasă și când apare Explicațiile medicului Florin Mitu - VIDEO
Criza anginoasă, cunoscută și sub numele de angină pectorală sau durere precordială, este expresia simptomatică a ischemiei miocardice, produsă prin ocluzia parțială a unui vas de sânge.

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre criza anginoasă și despre cauzele care o determină. Iată în ce constă o astfel de criză.

Criza anginoasă, cunoscută și sub numele de angină pectorală sau durere precordială, este expresia simptomatică a ischemiei miocardice, produsă prin ocluzia parțială a unui vas de sânge. Cu alte cuvinte, are loc o scădere a fluxului sangvin în arterele care irigă cordul.

Criza anginoasă apare adesea la efort, în condiții previzibile (urcatul scărilor, efort fizic intens etc.) sau la emoții intense. În alte cazuri își face apariția la frig sau după masă, dar și în repaus, uneori noaptea. Acest din urmă moment este unul care poate duce la infarct.

Ce este criza anginoasă și când apare? Prof. dr. Florin Mitu: „Când e foarte frig, la coronarian poate să apară criza anginoasă”

Criza anginoasă se manifestă prin durere resimțită în piept, retrosternal, pe o suprafață destul de mare. Această durere poate iradia în gât, mandibulă, membrele superioare (cu precădere mâna stângă) și se extinde până la nivelul ultimelor două degete.

Angina pectorală se prezintă, în majoritatea cazurilor, prin senzație de strângere, apăsare, de gheară. Durerea poate fi însoțită de anxietate, transpirație, dificultate de respirație ori senzație de moarte iminentă. Din fericire, angina stabilă, care apare la efort fizic sau stres, cedează la repaus sau la administrarea de nitroglicerină sublingual.

„Când e foarte frig, la coronarian poate să apară criza anginoasă. Este clasică acea descriere a durerii în piept la frig și noi chiar punem diagnosticul de multe ori, când îți descrie pacientul iarna că are dureri când iese în aer rece, te și gândești la o problemă coronariană.”, a adăugat medicul Florin Mitu, pentru BZI LIVE.

Inima poate să doară? Răspunsul medicului Florin Mitu

Inima nu doare. Apariția durerii este determinată de anumite terminațiuni nervoase, numite dermatoame și în funcție de modul cum radiază durerea, poate fi stabilită afecțiunea coronariană de care suferă pacientul. De pildă, durerea în piept care apare și se duce în umăr, în brațul stâng, pe fața internă, este durere tipică descrisă încă din 1768, de William Hepburn, de un englez, care a deschis la un tăietor de lemne această durere și care a spus că este de la inimă. O astfel de durere poate fi ușor confundată cu infarctul, fapt ce îi determină pe oamenii afectați să apeleze la ajutorul, de urgență, al medicilor.

„Vorbim de terminațiuni nervoase și aceste terminațiuni nervoase determină apariția durerii. Există așa-numitele dermatoame și în funcție de modul cum iradiază durerea putem să ne gândim la o afecțiune coronariană. De exemplu, durerea în piept care apare și se duce în umăr, în brațul stâng, pe fața internă, este durere tipică descrisă încă din 1768, de William Hepburn, de un englez, care a deschis la un tăietor de lemne această durere și care a spus că este de la inimă.

Această durere a rămas clasică de atunci. Deci durere la efort, în plin stern, cu iradiere în braț, dar poate să iradieze și în mandibulă uneori, poate să iradieze pe ambele părți ale toracelui, durere care cedează la repaus, mai ales dacă vorbim de o angină pectorală și care cedează ulterior la administrarea de nitroglicerină, deci nitroglicerină sub limbă este benefică la acești pacienți și ei trebuie să o poarte permanent cu ei.”, a dezvăluit prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE.

Adauga un comentariu