Culinar

Ce mâncare poți face din carne de porc: Friptură de porc la tigaie, ca la bunica

Publicat: 14 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce mâncare poți face din carne de porc Friptură de porc la tigaie ca la bunica
Friptura din carne de porc este una dintre cele mai simple și mai delicioase rețete

În bucătăria românească, atunci când vine vorba despre carnea de porc, aceasta este întâlnită în foarte multe rețete extraordinare, ce sunt ușor de făcut și acasă de către orice gospodină care nu are cunoștințe vaste în domeniul culinar. La întrebarea „ce mâncare poți face din carne de porc“, bucătăria tradițională românească oferă foarte multe răspunsuri.

Cu siguranță „regina“ tuturor rețetelor ce se pot face folosind carnea de porc este friptura de porc.

friptura din carne de porc la tigaie

Ce mâncare poți face din carne de porc: O friptură delicioasă de porc la tigaie

Pentru friptură de porc la tigaie aveți nevoie de următoarele ingrediente: 800 g carne de porc (recomandat este să folosim muşchi sau pulpă), 3-4 linguri ulei, 1 ceapă, 2-3 căţei de usturoi, 150 ml vin alb, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 2-3 roşii, sare și piper.

Această rețetă delicioasă de friptură de porc la tigaie este ideală pentru un prânz copios, ce poate fi asezonată cu o salată de murături și o porție de cartofi prăjiți sau una de orez cu legume.

Friptura de porc cu un gust senzațional era pregătită extraordinar de bunica.

friptura din carne de porc la tigaie

Pentru a face această friptură delicioasă, bunica mai întâi spăla carnea, o curăţa de pieliţe şi o tăia felii groase de 1-2 cm. Feliile de friptură de porc le dădea cu puţin piper şi le prăjea în ulei încins, câte 7-8 minute pe fiecare parte.

Pe urmă, bunica scotea din tigaie fără să le înţepe cu furculiţa, ci cu o paletă și le lasă la scurs pe un șervețel de hârtie.

În grăsimea rămasă în tigaie, bunica călea uşor ceapa şi usturoiul fin tocate. Pe urmă, buncia le stingea cu vin îndoit cu apă şi le lasă să fiarbă înăbuşit 5-6 minute.

În sosul de vin, punea din nou feliile de carne și pe urmă adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe şi ardeiul iute fin tocat şi le lasă să fiarbă, la foc mic, 10-15 minute.

Roşiile bunica le spală, le curăţă de coajă şi le toacă mărunt. Pe urmă, bunica avea grijă să le pună în sosul de la friptură şi le lasă să dea doar câteva clocote.

Spre final, bunica potrivea friptura la gust cu sare şi piper şi o servea imediat cu garnitură de cartofi prjiți sau orez sau cu salată de legume.

friptura din carne de porc la tigaie

Rețetă de coaste la cuptor, cum doar chef Cătălin Scărlătescu știe să facă

Din carne de porc, o altă rețetă extraordinară este cea de coaste la cuptor, cum doar chef Cătălin Scărlătescu știe să facă.

Pentru a pregăti coaste la cuptor, chef Scărlătescu folosește coaste de porc, ulei, condimente și arome din belșug (sare, piper, chili, coriandru, cimbru, boia, usturoi pudră sau ce preferi) și sos dulce de soia.

Înainte de a le da la cuptor, chef Scărlătescu condimentează bine coastele, după care le unge cu un strat de sos dulce de soia.

friptura din carne de porc la tigaie

În tavă, pune puțin ulei și puțină apă și dă totul la cuptor, având grijă ca la început să pună o folie de aluminiu deasupra. Lasă până se pătrund coastele bine și cu puțin timp înainte de a fi totul gata scoate folia. Pentru un plus de gust, chef Scărlătescu obișnuiește să mai pună până sunt gata coastele un strat de sos dulce de soia.

O altă rețetă care îi iese senzațional lui chef Cătălin Scărlătescu este cea de muschiuleț de porc la cuptor.

În ceea ce privește rețetele de la bunica, aceasta făcea niște sarmale extraordinare, iar sarmalele de post aveau un gust divin.

Adauga un comentariu