Sanatate

Ce să faci când nu poți dormi? Din ce cauză apare insomnia?

Publicat: 07 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce să faci când nu poți dormi Din ce cauză apare insomnia
Cel mai adesea este legată mai degrabă de stilul de viață decât de probleme de sănătate

Tot mai mulți pacienți se întreabă ce să faci când nu poți dormi. Conform statisticilor, majoritatea oamenilor adorm în 5-20 de minute. Cu toate acestea, aceste cifre nu ar trebui să fie complet de încredere, deoarece sunt prea „medii”, după cum recunosc chiar oamenii de știință care studiază somnul și tulburările de somn.

Adevărul este că starea de „adormire”, adică tranziția de la starea de veghe la somn, este încă un mister și practic imposibil de studiat, deoarece fiecare se comportă diferit în această perioadă intermediară. Unele persoane „alunecă” în somn ușor și fără probleme, altele sunt agitate și neliniștite, iar unele chiar simt un val de energie atunci când se trezesc după un somn scurt și nu au intrat încă în faza de somn profund. Dar există un fapt pe care nimeni nu îl contestă: literalmente, toți suntem familiarizați cu starea în care afară este noapte și „somnul nu vine”.

Ce să faci când nu poți dormi? Cum să combateți insomnia?

În multe cazuri, tulburările de somn pot duce la consecințe mai grave – insomnie. Această tulburare se caracterizează fie printr-un somn de proastă calitate pentru o perioadă lungă de timp (anxietate, neliniște, iritabilitate), fie prin absența completă a acestuia.

Cel mai adesea este legată mai degrabă de stilul de viață decât de probleme de sănătate. Prin urmare, la primele semne de insomnie nu trebuie să trageți imediat semnalul de alarmă și să alergați la farmacie pentru somnifere – în majoritatea cazurilor este suficient să vă revizuiți rutina zilnică, obiceiurile și atitudinea față de viață în general.

Renunțați la obiceiurile proaste. Fumatul restricționează vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, duce la vagotonie, o tulburare caracterizată prin tulburări de somn. Contrar credinței populare, alcoolul nu vă ajută să adormiți repede, ci dimpotrivă, împiedică acest lucru. Dozele mari de alcool „deconectează” rapid creierul, dar fac ca somnul să fie foarte scurt și de proastă calitate.

Cum influențează rutina calitatea somnului nostru? Sfaturile specialiștilor

Stabiliți o rutină zilnică. Adevărații însoțitori ai insomniei sunt „lipsa de somn” constantă. Știm că un adult are nevoie de 8 ore complete de somn, dar, din păcate, nu toată lumea ia acest lucru în serios. Ca urmare, lipsa cronică de somn devine o problemă, care este plină de probleme psihologice, dar și fiziologice. Nu vrem să petreceți prea mult timp în timpul zilei (deși un pui de somn după-amiaza este o idee bună).

Nu uitați să vă luați vitaminele. Insomnia cronică este adesea cauzată de lipsa vitaminelor B și D, precum și a calciului și magneziului. Revizuiți meniul de zi cu zi și includeți mai multe alimente bogate în minerale utile: pește proaspăt, legume, fructe, ierburi și nuci. Consultați-vă medicul de familie, alegeți un complex de vitamine pentru dvs. și beți-l la fiecare 6-12 luni.

Atunci când te întrebi ce să faci când nu poți dormi este bine să vă creșteți rezistența la stres. Stresul emoțional stimulează eliberarea de adrenalină, prolactină și cortizol, care mobilizează organismul pentru a lupta împotriva amenințărilor externe. Dacă acesta se obișnuiește cu această stare, duce inevitabil la tulburări de somn, până la cele mai grave. Sfatul este simplu: tratați dificultățile vieții ca pe o șansă de a deveni mai buni și mai puternici, nu ca pe o tragedie.

Adauga un comentariu