Sanatate

Ce sunt infiltrațiile: Iată de câte tipuri sunt și care este importanța lor

Publicat: 16 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt infiltrațiile Iată de câte tipuri sunt și care este importanța lor
Infiltrațiile constau în injectarea unei substanțe, cel mai frecvent la nivelul genunchiului, dar se pot realiza și la nivelul umărului, gleznei, cotului, șoldului și coloanei vertebrale.

V-ați întrebat vreodată ce sunt infiltrațiile? Ei bine, acestea sunt resurse terapeutice importante, care permit ameliorarea sau dispariția durerilor, dar și reducerea inflamațiilor de la nivelul articulațiilor.

Infiltrațiile constau în injectarea unei substanțe, cel mai frecvent la nivelul genunchiului, dar se pot realiza și la nivelul umărului, gleznei, cotului, șoldului și coloanei vertebrale. Totodată, se pot efectua infiltrații și la nivel paravertebral, epicondilian sau în cazul osteofitelor calcaneene, pentru tratarea fasceitei plantare.

Important de precizat este că infiltrațiile prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. În general, după o infiltrație, puteți simți un ușor disconfort, iar în zona respectivă veți sesiza o umflătură.

un medic cu o injecție pentru realizarea infiltrațiilor
Se pot efectua infiltrații și la nivel paravertebral, epicondilian sau în cazul osteofitelor calcaneene, pentru tratarea fasceitei plantare.

Ce sunt infiltrațiile și de câte tipuri sunt?

Infiltrațiile sunt de mai multe tipuri: intra-articulare, peri-articulare, cu acid hialuronic, cu PRP (plasma trombocitară concentrată) și cu corticosteroizi.

Infiltrațiile intra-articulare

Astfel de infiltrații sunt utile pentru ameliorarea durerilor și reducerea inflamațiilor de la nivelul articulațiilor, potrivit medic-line.ro. Infiltrațiile intra-articulare se efectuează doar dacă au fost recomandate de un medic specialist, în urma unui control amănunțit.

Această metodă minim invazivă presupune introducerea unei substanțe anti-inflamatoare (de obicei cortizon, cu sau fără anestezie locală) în articulație, pentru tratarea diferitelor afecțiuni articulare degenerative sau boli reumatice (cea mai întâlnită este artroza la nivelul genunchiului, șoldului, umărului, gleznei, poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, artrita reactivă, guta).

Cele mai comune reacții adverse sunt sângerarea sau infecția intra-articulară, dar mai pot apărea înroșirea pielii la locul injecției și dureri ușoare.

Infiltrațiile peri-articulare

Infiltrațiile peri-articulare se realizează prin introducerea unei substanțe antiinflamatoare în țesuturi moi, pentru tratarea diferitelor afecțiuni peri-articulare (cea mai frecventă fiind tendinita la nivelul umărului sau cotului, bursita la nivelul umărului sau șoldului, tenosinovita, fascieta etc.). Pe lângă faptul că ameliorează sau chiar elimină durerea și îmbunătățesc mobilitatea articulară, acest tip de infiltrații produce durere în zona în care s-a efectuat, inflamații articulare, cefalee, leșin, pancreatită, creștere temporară a tensiunii arteriale și a glicemiei.

medic care face infiltrații în umăr
Infiltrațiile peri-articulare se realizează prin introducerea unei substanțe antiinflamatoare în țesuturi moi, pentru tratarea diferitelor afecțiuni peri-articulare.

Infiltrațiile cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este responsabil de hrănirea cartilajului, protejându-l, în același timp, de șocuri. Este recomandat în artroza genunchiului sau a altor articulații precum șold, gleznă, umăr, pumn. Infiltrațiile cu acid hialuronic inhibă durerea, reduc inflamația, cresc mobilitatea și scad riscul de atroplastie. În schimb, nu sunt indicate în caz de hipersensibilitate la substanța administrată; hipertensiune arterială necontrolată (în cazul administrării de cortizon); diabet zaharat necontrolat (în cazul administrării de cortizon).

Infiltrațiile cu PRP (plasma trombocitară concentrată)

Acest tip de infiltrații este recomandat în leziuni de cartilaj, rupturi musculare, leziuni degenerative (apărute în timp) sau acute (rupturi parțiale) de tendon, precum și în inflamații acute sau cronice ale tendoanelor. În plus, post-operator se folosește pentru a ajuta la vindecarea leziunilor de menisc suturate, integrării grefoanelor ligamentare și a reinserțiilor tendinoase.

Infiltrațiile cu corticosteroizi (antiinflamatoare)

Infiltrațiile cu corticosteroizi sunt realizate cu scopul de a scădea durerea și inflamația țesuturilor moi. Sunt utile în caz de tendinite, fasceite, bursite, teno-sinovite precum și în artroze ale genunchiului, gleznei și a altor articulații.

medic care face infiltrații în genunchi
Infiltrațiile cu corticosteroizi sunt realizate cu scopul de a scădea durerea și inflamația țesuturilor moi.
Adauga un comentariu