Magazin

Cercetătorii au recreat una dintre aromele folosite în balsamurile egiptene de mumificare

Publicat: 19 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cercetătorii au recreat una dintre aromele folosite în balsamurile egiptene de mumificare

Un parfum din Antichitate va putea fi mirosit de oamenii moderni. Și nu este vorba despre orice aromă, ci una folosită în urmă cu peste 3.500 de ani de către vechii egipteni, în cadrul ritualurilor de mumificare. Oamenii de știință au colaborat cu un parfumier cu experiență pentru a pune în practică o idee ce poate fi considerată destul de excentrică.

Efortul fascinant de a readuce la viață o aromă străveche se concretizează într-un parfum care constituie o experiență istorică olfactivă cu totul deosebită. Noua creație va putea fi simțită de vizitatorii unei viitoare expoziții de la Muzeul Moesgaard din Danemarca, programată pentru această toamnă.

Explorarea misterelor din Egiptul Antic

Se spune că unele dintre cele mai vii și durabile amintiri ale omului se bazează pe simțul olfactiv. Spre exemplu, mirosul cozonacului ni se pare atât de plăcut nu numai pentru că ne gândim la gust, ci îl asociem în cele mai multe cazuri cu experiențe din urmă, cu oameni dragi alături, relaxare și bună dispoziție.

Bazându-se pe puterea aromelor, cercetătorii au reușit să aducă în prezent un parfum al unui balsam din Egiptul Antic, despre care se credea că ajută la drumul spre viața veșnică – de altfel, motivul pentru care vechii egipteni mumificau persoanele decedate, îngropându-le cu o mulțime de bogății alături.

Stilul de viață al civilizațiilor din trecut este un subiect de mare interes pentru omul modern. Incursiunile în Egiptul Antic sunt de obicei marcate de explorarea unor mistere, de descoperirea măcar parțială, piesă cu piesă, a unei lumi străvechi. Lumea cinematografiei a preluat această curiozitate a omenirii, rezultând lungmetraje de ficțiune cu mare succes la public precum Zeii Egiptului (2016), Exodus: Zei şi regi (2014) sau clasicele filme Nefertiti, regina del Nilo (1961), Ținutul faraonilor (1955) ori chiar The Mummy’s Hand (1941).

Pe acest subiect, cinematografia este tot mai puternic concurată în ultima perioadă de categoria jocurilor video, un domeniu în plină ascensiune accelerată. Aici, imaginația capătă și mai mult frâu liber, iar interacțiunea utilizatorului este mai puternică – în loc de spectator, acesta devine jucător.

Celebra serie Tomb Raider, dar și alte jocuri pentru console și PC-uri precum Strange Brigade sau Sphinx and the Cursed Mummy reprezintă o poartă către această lume fascinantă. În altă categorie de jocuri video, sloturile Book of Ra și Book of Dead, disponibile și pe o parte din platformele de cazino online din România, sunt doar două dintre numeroasele „pacanele” inspirate din misterele din Egiptul Antic.

Cum a fost creat noul parfum de inspirație antică

Noul parfum folosește tehnici moderne de recreare a aromelor balsamurilor de mumificare folosite de egiptenii antici, cunoscute drept parfumuri ale vieții eterne. Totul a început cu studiul atent al reziduurilor identificate în borcane folosite inițial pentru a conserva organele unei femei nobile pe nume Senetnay, în urmă cu aproximativ 3.500 de ani. Respectivele balsamuri aromatice conțineau un mix de ingrediente, printre care ceară de albine, uleiuri vegetale și rășini rare de copaci care nici măcar nu creșteau în Egipt, dovadă a interacțiunilor comerciale de la acea vreme între popoare.

În centrul creației olfactive de inspirație antică se află Barbara Huber, cercetător doctor la Institutul de Geo-antropologie Max Planck din Germania. Acesta și-a exprimat satisfacția cu privire la faptul că o astfel de recreare senzorială va permite oamenilor moderni să „respire” un parfum adevărat din Antichitate.

Un astfel de demers reprezintă o premieră absolută, până acum punându-se accent pe altfel de date colectate din cercetările arheologice cu privire la Egiptul Antic. Se dorește însă crearea unei imagini complete a vieții vechilor egipteni, iar partea olfactivă aducă cu siguranță un mare plus experienței de ansamblu.

Comentarii
Adauga un comentariu