Titlurile zilei

Controversatul afacerist Cristian Stanciu încearcă o golănie scandaloasă pentru Iași și toată România! Birouri și spații comerciale ilegale, pe ruinele unui monument din centrul orașului – EXCLUSIV, GALERIE FOTO

Publicat: 13 mart. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Controversatul afacerist Cristian Stanciu încearcă o golănie scandaloasă pentru Iași și toată România Birouri și spații comerciale ilegale pe ruinele unui monument din centrul orașului  EXCLUSIV GALERIE FOTO
Verosul afacerist Cristian Stanciu, prin fundația sa căpușă - Fundația Ecologică Green continuă să radă casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe Strada Cloșca, nr. 16A, din Municipiul Iași. Culmea tupeului și a ilegalității, acesta a solicitat Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași să confirme că acesta nu este monument

Dubiosul afacerist Cristian Stanciu încearcă o golănie scandaloasă pentru Iași și toată România! Birouri și spații comerciale ilegale, ridicate pe ruinele unui monument din centrul orașului! Prin fundația sa căpușă – Fundația Ecologică Green – continuă să radă casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Culmea tupeului și a ilegalității, Stanciu a solicitat Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași să confirme că aceasta nu este monument. Mai mult, fundația pe care o controlează a cerut modificarea Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, nr. 473/29.12.2011, prin extinderea suprafeței studiate – construire ansamblu – complex servicii, birouri și spații comerciale, chiar pe strada Cloșca, nr. 16A

Dubiosul și controversatul afacerist Cristian Stanciu încearcă o nouă golănie, scandaloasă pentru Iași și toată România! Că așa are chef, ștersul așa-zis politician ar vrea să ridice birouri și spații comerciale ilegale, taman pe ruinele unui monument din centrul orașului! Folosind fundația sa căpușă – Fundația Ecologică Green (FEG), continuă să radă casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași.

Mai departe, culmea tupeului și a ilegalității, Stanciu a solicitat Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași (CZMI), întrunită pe 9 martie 2023, să confirme că aceasta nu este monument. Mai mult, fundația pe care o controlează a cerut modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local (HCL), nr. 473/29.12.2011, prin extinderea suprafeței studiate – construire ansamblu – complex servicii, birouri și spații comerciale, chiar pe strada Cloșca, nr. 16A. Când au văzut cu ce „șmecherii” vine Cristian Stanciu, surse din cadrul CZMI au exclamat:

„Tipic pentru rechinii imobiliari, pentru cei care fac avere distrugând monumente… Ce clarificare să ceri când imobilul e oficial declarat monument, aici ai dosar penal pentru distrugere…! Apoi vii și cu solicitarea de proiect, să ridici birouri și spații comerciale. Ăsta da tupeu…”.

Controversatul afacerist Cristian Stanciu încearcă o golănie scandaloasă pentru Iași și toată România

Situația legată de clădirea de patrimoniu în care a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași, s-a lăsat inclusiv cu o plângere penală. Legea stipulează că proprietarul unei clădiri de patrimoniu trebuie să o protejeze, să o reabiliteze și restaureze sau să nu o degradeze. Mai mult, în caz de intervenții, acesta este obligat să o aducă la forma inițială.

Nimic din toate acestea nu a fost aplicat de pesedistul Cristian Stanciu. Imobilul a fost lăsat să se autodemoleze. Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) urmează să fie informată cu privire la lucrări și să avizeze sau să respingă proiectul, în cazul în care legea nu este respectată. Totul reprezintă o stare anormală și flagrantă, având în vedere că monumentul a fost distrus bucată cu bucată. Ținând cont de faptul că imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul, cu respectarea arhitecturii și a fațadei inițiale.

Pe strada Cloșca, imobilul este înscris în lista aprobată prin ordinul Ministerului Culturii, la poziția 1.588. Clădirea a fost achiziționată de clanul Stanciu în 2009, iar de atunci s-a aflat într-o continuă degradare. Unul din motivele pentru care aceasta s-a degradat a fost și litigiul în instanță pe care cei de la FEG l-au avut cu vecinii, cu care se judecau pentru asigurarea unui acces la proprietate.

George Lesnea, un poet și un cunoscut traducător român

George Lesnea, pseudonim al lui George Glod, s-a născut la 25 martie 1902, în Iași, și a murit la 6 iulie 1979. El a fost un poet și un cunoscut traducător român. După absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească”. Ulterior a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar”. În perioada în care a fost tipograf la „Viața Românească”, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura „Cartea Românească” i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa limba rusă.

Format în cercul revistei „Viața Românească”, a fost încurajat și sprijinit de Ionel Teodoreanu și Garabet Ibrăileanu. A debutat în 1922, cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieșeană „Gândul nostru”, și editorial, în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”. A colaborat la „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Pagini moldovene”, „Cuvântul liber”, „Gândirea”, „Bilete de papagal”, „Însemnări ieșene”, „Contemporanul”, „Iașul literar”, „Gazeta literară”, „Cronica”, „Convorbiri Literare” și „România literară”.

George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen – 1923 și din Heinrich Heine – 1927, dar, cunoscând limba rusă, s-a orientat spre autori ruși. În 1946, Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri „Evgheni Oneghin”, în versiunea lui Lesnea.

În pofida acestor evidențe, controversatul afacerist Cristian Stanciu încearcă o golănie scandaloasă pentru Iași și toată România: birouri și spații comerciale ilegale, pe ruinele unui monument din centrul orașului.

Comentarii
  • Un golan. Nu mai scapam de magarul asta, la fel cum nu scapam de borfasul de la OmegaTehnoton. S-a mai auzit ceva de spitalul mobil? Ciuciu! L-a cautat DNA vreodata pentru devalizarea societatilor de stat pe care le-a preluat si nerespectarea conditiilor de la momentul preluarii? La fel, ciuciu!

  • Primaria lui nechita,,,chirica sunt partase la golaniile clanului ….aceea casa a fost lasata intentionat asa…mai are nevoie de un procuror si un judecator si e gata afacerea.

  • Este normal sa fim suparati e golani si golanii.
    Daca ne uitam la ruinele existente ,ne intrebam…ce au facut si ce fac oficialitatile Iasului de ani de zile de nu refac aceasta cladiere sa o introduca in circuitul arhitectural istoric?

  • Ce prostii scrieți!!
    Vreți astfel sa puneți presiune pe cei de la monumente ca sa- i respingă.!… ce măgăriile faceți voi utilizând fițuica voastră de ziar….

  • Nu trebuie aprobat nimic, sa ramana asa cum arata acum. Si din cate se arata in articol, nu e prima data nici pentru el si nici pentru altii. Cei ce ar trebui sa ia masuri, nu vad aceste lucruri ?

  • Da, golanii și hoții trebuie pedepsiți fără comentarii și neîntârziat.
    Rămâne altceva – clădire monument istoric…. de ce monument istoric ? ce valoare arhitecturală avea ? A locuit George Lesnea în ea , ei și ? mare poet, să fim serioși.
    Cine are în îngrijire și administrare monumentele istorice ? Ce a făcut Primăria ? Casa aia zace în ruină de mai bine de 20 de ani, a avut zidurile proptite cu stâlpi de lemn, au putrezit și stâlpii, au căzut cărămizile în drum, ce monument ? A fost o casă jidovească așa cum erau toate pe Cuza Vodă, Tg. Cucului și celelalte de pe pietonal până la Cub, etc.
    Trebuie daramat ce a mai ramas și construită o clădire ca lumea. Este în buricul târgului și nu-i nimic altceva decat adăpost pt caini vagabonzi și boschetari.

  • Ca sa refaci un monument ai nevoie de autorizații. Pana o obții nu ai voie sa faci nicio intervenție ca e penal. Omu’ asta cere… autorizație ! Abuziv este sa nu I se emită…

  • Hai lăsați! Sunt și alte monumente istorice în Iași care nu sunt îngrijite vedeți pe Ștefan cel Mare și în spate câte case sunt insalubre

Adauga un comentariu