Sanatate

Criza de rinichi, simptome – Cum se manifestă aceasta și care sunt cauzele

Publicat: 30 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza de rinichi simptome - Cum se manifestă aceasta și care sunt cauzele
Criza de rinichi prezintă diferite simptome

Criza de rinichi prezintă diferite simptome. Aceasta apare, de obicei, la persoanele care au probleme precum piatra la rinichi. Atunci când apar primele semne ale acestei afecțiuni trebuie să consultăm medicul specialist. Astfel de crize nu sunt deloc plăcute, iar ele se pot agrava în timp.

Despre rinichi și rolul lor

Rinichii reprezintă un organ sub forma unor boabe de fasole, însă sunt puțin mai mari de atât. Aceștia au o dimensiune asemănătoare cu a unui pumn și sunt localizați în spate, în partea inferioară.

Rolul principal al rinichilor este să filtreze sângele, producând astfel, urina. Acest proces de filtrare elimină substanțele toxice din corp. Totuși, atunci când se produce un dezechilibru la nivelul rinichilor, aceștia nu vor mai funcționa normal, producând simptome neplăcute.

Un alt rol mai puțin cunoscut al rinichilor este producerea de noi celule roșii, alături de echilibrarea tensiunii arteriale, dar și păstrarea sănătății oaselor.

Criza de rinichi – Simptome

Criza de rinichi se manifestă în special prin durerea de spate în zona lombară. Majoritatea persoanelor confundă acest tip de durere cu durerea de spate. Totuși, este bine să facem diferența.

Durerile de rinichi sunt mai profunde și pot radia până sub coaste sau chiar în zona frontală. Uneori, poate coborî până în picior.

Înafară de acest simptom, criza de rinichi se poate manifesta și prin greață și chiar vărsături. Problemele la rinichi, adesea, cauzează discomfort gastric. Alte simptome pot indica și mai clar pietrele la rinichi, cum ar fi urina tulbure sau chiar sânge prezent în urină, iar mirosul este unul înțepător, neplăcut. Unele persoane simt nevoia mult mai frecvent de a urina și chiar prezintă dureri în timpul urinării. Acest lucru se poate datora eliminării pietrelor de la rinichi.

De asemenea, alte simptome mai puțin cunoscute sunt febra, frisoanele, diareea și oboseala cronică.

Așadar, crizele de rinichi nu sunt deloc plăcute, iar în acest caz, este indicată vizita la medicul specialist pentru a oferi un diagnostic și un eventual tratament.

Ce cauzează durerea de rinichi

Una din principalele cauze care declanșează o astfel de durere este piatra la rinichi. Aceasta reprezintă niște depuneri ca de nisip sau de piatră la nivelul rinichilor. Acestea se formează din cauza acumulării de minerale, pe care rinichii nu au reușit să le filtreze. Unele pietre sunt mici și pot fi eliminate, însă altele pot bloca tractul urinal, ceea ce va îngreuna sau chiar stopa trecerea urinei.

Un alt motiv poate fi infecția urinară, care produce simptome asemănătoare cu criza de rinichi, precum febra, urina tulbure, usturime sau durere în timpul urinării.

Atunci când infecția urinară de la nivelul vezicii se extinde către rinichi, provoacă apariția pielonefritei. Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la a dezvolta această afecțiune.

Alte cauze ar putea reprezenta boala renală polichistă, cancerul renal sau chiar anumite lovituri/traume puternice în zona rinichilor.

Criza de rinichi prezintă simptome neplăcute care trebuie investigate de medicul specialist. Dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava și pot provoca complicații, precum septicemie sau insuficiență renală.

Adauga un comentariu