Local

Cum să ne alegem prietenii? Părintele Calistrat Chifan: „Încearcă-i și apoi declară-i prieteni” – VIDEO

Publicat: 26 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să ne alegem prietenii Părintele Calistrat Chifan Încearcă-i și apoi declară-i prieteni - VIDEO
Iertarea este calea spre libertate, pace, bucurie și sănătate.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a oferit în emisiunea BZI LIVE câteva sfaturi despre cum să ne alegem prietenii. Cum ne dăm seama cine ne este prieten adevărat?

Prietenia constituie una dintre cele mai importante sarcini ale vieții, care poate avea un impact major asupra noastră, ca ființe sociale, atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ. Atunci când este sănătoasă, prietenia poate aduce multă culoare în viața noastră, autocunoaștere și dezvoltare personală, experiențe și sentimente pozitive.

Unele persoane își aleg prietenii doar pentru a lua, în scop de interes personal, alții își aleg prietenii în funcție de valorile și preocupările pe care le au în comun pentru beneficiul reciproc, iar alții se lasă aleși de către alte persoane. Tocmai de aceea, trebuie să fim foarte atenți, atunci când vrem să ne alegem noi prieteni, astfel încât să se afle în concordanță cu valorile și convingerile noastre.

Cum să ne alegem prietenii? Părintele Calistrat Chifan: „Când ai un prieten, întâi încearcă-l și apoi declară-l prieten”

Părintele Calistrat Chifan ne îndeamnă ca înainte de a declara pe cineva prieten, trebuie să-l încercăm, adică să îl punem să ne ajute la ceva. Dacă sare și o face cu dragă inimă, poate fi considerat prieten, dar dacă amână lucrurile, acesta trebuie evitat. De asemenea, atunci când ne alegem un prieten, să fim foarte atenți la două lucruri: dacă face rău altora și dacă vorbește de rău pe alții. Acei oameni trebuie evitați cu orice preț.

„Când ai un prieten întâi încearcă-l și apoi declară-l prieten. Și când vrei să încerci un prieten, pune-l să te ajute la ceva. Dacă sare și o face cu dragă inimă este foarte perfect, înseamnă că îl poți avea de prieten, că va fi și pe viitor la fel. Dacă te amână, nu. Și mai știu un lucru de la un domn, nu-l știu cine este, l-am întâlnit la spovedit, mi-a plăcut extraordinar, o am și astăzi în minte. Îl întreb pe un domn la 48-50 de ani la spovedit: „Vă văd așa mai singuratic, aveți prieteni” – „Da, părinte, am doi sau trei prieteni, nu am mulți prieteni” -„Dar de ce?” – „Tatăl meu, când eram eu tânăr și am făcut armata, m-a învățat așa: Când îți alegi un prieten, urmărește la el două lucruri. Dacă face rău la alții sau vorbește de alții. Și dacă face lucrul ăsta, va face și cu tine la fel, va vorbi de rău și de tine și îți va face și ție rău. Dacă ai să găsești în viața ta un prieten, care nu vorbește de rău de nimeni sau nu face rău la nimeni, pe ăla să-l alegi de prieten, că-ți va face bine și ție și va fi bun și cu tine.”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Nouă ne lipsește energia duhovnicească”

În afară de energia vitală, cea dobândită prin hrană, somn și odihnă, părintele Calistrat Chifan este de părere că ne lipsește energia duhovnicească, de a fi buni, serioși și de calitate. Totodată, ne lipsește și energia intelectuală, aceea care ne ajută să facem diferența dintre bine și rău.

„Afară de energia vitală, pe care am dobândit-o prin mâncare, somn și odihnă, nouă ne lipsește energia duhovnicească de a fi buni, de a fi oameni, de a fi serioși, de a fi de calitate și ne lipsește energia intelectuală, de a discerne binele de rău. Dacă cineva ne-a făcut o observație, ne-am supărat, dacă ne-a mustrat, ne-am supărat, dacă ne-a îndreptat, ne-a supărat, dacă ne-a criticat ne-am supărat, dacă nu a spus ca noi ne-am supărat, dar stai un pic. Spune undeva un sfânt, cred că Isus Sirah, să nu fericești pe nimeni, până nu e în brațele lui Dumnezeu. Pentru că cel ce stă poate să cadă, iar cel ce cade trebuie să ia aminte să se ridice.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Adauga un comentariu