Culinar

Cum se alege cel mai bun tocător de lemn

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se alege cel mai bun tocător de lemn

Nu există bucătarie fără un tocător de lemn (unii îi spun fund de lemn), iar acest instrument este unul din cele mai simpatice elemente din bucătărie pentru că, dacă este mare, frumos, gros și bine îngrijit, este un veritabil element de decor.

Unul din sfaturile mele este să elimini complet și să uiți de tocătoarele din plastc. Indiferent cât sunt de bune vei ajunge să pui în mâncarea ta bucățele de plastic. O alternativă bună, la tocătorul de lemn este cel din piatră dar acesta are două dezavantaje majore. Este greu sau chiar foarte greu și tocește și strică cuțitele.

În ceea ce privește siguranța și curățenia, tocătoarele din lemn sunt mai igienice. Tocătoarele din lemn conţin mai puţine bacterii salmonella decât cele din plastic. Pe tocătoarele din lemn, bacteriile pot intra în urmele de cuțit, dar lemnul nu le pemite să se multiplice și mor.

Tocătoarele se curăță foarte bine cu suc de lămâie și sare grunjoasă. Apoi freacă bine tocătorul cu o jumătate de lămâie, până când sucul presara sare și las-o să acționeze circa 30 de minute, după care curăță tocătorul cu apă multă și lasa-l la uscat.

Cel mai bun tocător este unul gros, de circa 4-5 centimetri și mare. Este mai greu de manevrat dar este foarte comod la tocat și tăiat și foarte stabil. În ceea ce privește esența de lemn, cel de fag este cea mai bună alegere.

Tocătorul nu se curăță cu detergent ci doar cu apă fierbinte și sare. Din cand în când se poate răzui suprafața de lucru cu o hârtie abrazivă sau cu lama cuțitului. Pentru a-l face impermeabil se poate freca cu ulei.

Este bine să ai în casă și să folosești pentru scopuri diferite mai multe tocătoare de lemn. Unele dintre ele, pot fi excepționale platouri de servire.

Adauga un comentariu